Online archiv

Vydání: 2021_02

Pohankový nepečený koláč s ovocem

-red-, 2021_02
Pohanka pochází z chladných oblastí střední a jihozápadní Asie. V některých knihách se udává, že byla v 16. století v Čechách nejoblíbenější potravinou. Říká se, že pohanka posiluje a zahřívá tělo, a proto je dobré ji co nejčastěji konzumovat v zimních měsících či chladných dnech.

Učme děti bezpečnému chování

PhDr. Helena Chvátalová, 2021_02
Nikdo jistě nechce vychovat bojácné a přestrašené dítě, přesto je ale třeba je učit, aby například nevstupovalo do domu nebo do výtahu s nikým cizím, aby si bylo vědomo toho, že – s výjimkou konkrétních situací – jeho tělíčko patří jen jemu, aby věřilo svým pocitům a aby se jimi řídilo…

Výchova ke ctnostem

-red-, 2021_02
„Děti, dnes jsem přinesla knížky o velkých vynálezcích. Chcete se podívat, co všechno dokázali vynalézt? Můžeme si pak společně zkusit nějaký pokus, třeba vyrobit sopku.“ – „Ano, ano, ano!“ – „Teď se ve vás hezky probudila zvídavost. Ta se objeví vždycky, když máte chuť poznávat a zkoušet nové věci.“

Hulínská družinka v Hipocentru Koryčany

-red-, 2021_02

V Česku přibývá obézních dětí, pomoct jim chce projekt Děti na startu

-red-, 2021_02
„Podle údajů Světové zdravotnické organizace má více než 27 % dětí v České republice nadváhu a téměř 10 % dětí je obézních. Dětská obezita je i u nás velký problém, který si překvapivě často neuvědomují ani sami rodiče,“ varuje Jana Boučková, autorka projektu Děti na startu, který bojuje proti dětské obezitě tím, že je učí správně se hýbat i zdravě se stravovat.

Spolupráce s prarodinou

-red-, 2021_02
Ve volném pokračování minulého článku Spolupráce s rodinou se teď zaměříme na rodiče rodičů, kteří k nám občas vodí dětí a zase si je (naštěstí) vyzvedávají. Fungování ve školce tak získává další rozměr a my se musíme potýkat (většinou pozitivně, ale bohužel někdy i negativně) s dalšími lidmi, kteří mají nezanedbatelný vliv na naše svěřence.

Poruchy chování a integrace

-red-, 2021_02

Psychické následky covidu-19

-red-, 2021_02

Děti malují seniorům

-red-, 2021_02

Jak ani slovem neublížit

-red-, 2021_02
Komunikace je pro školství alfou a omegou. V komunikaci se odehrávají vztahy, předávají se vědomosti, probíhá výchova, a přestože je pro nás něco naprosto přirozeného, není občas na škodu popřemýšlet nejen nad tím, co sdělujeme, ale také jak to sdělujeme.

Učíme se laskavosti

Mgr. Marie Těthalová, 2021_02
Jedna ze tříd mateřské školy Sunny Canadian, kterou najdeme v Jesenici u Prahy, se loni zapojila do projektu #jsemlaskavec. O tom, co projekt obnášel, i o mezinárodní školce jsem si povídala s učitelkami vítězné třídy Annou Matouškovou a Danielou Kuruc.

Umyté hrnečky jako recept na pohodu? Proč ne!

Mgr. Marie Těthalová, 2021_02
Honza Vojtko je zajímavá osobnost. Mluví o vztazích jako o stálicích v našem životě, zároveň boří různé mýty, které máme roky zažité a možná nikdy nefungovaly. Povídali jsme si nejen o tom, co se vztahy dělá současná společenská situace, a o umytých hrnečcích, které mohou přispět ke společné pohodě.