Nominace na Zlatou stuhu 2021

Zlatá stuha jako prestižní ocenění knihám pro děti a mládež již zná své letošní nominace. Mezi nominovanými tituly se ocitly i knihy nakladatelství Portál.
Mezi literaturou faktu pro děti a mládež se umístila kniha S Komenským do komiksu spisovatelky Kláry Smolíkové. Kniha poutavým způsobem seznamuje s životem a dílem Učitele národů. Kombinuje text s komiksem a zaujme i výraznými ilustracemi Lukáše Fibricha.

V překladové části pak porotu zaujaly hned dvě knihy z Portálu. První je kniha Chyba není konec světa, kde se nominace dočkala překladatelka Petra Diestlerová. Kniha je rádcem pro děti, kterým ukazuje, že chybujeme všichni a jak je důležité odlišit nezáměrné chyby od těch, kterých se dopustíme schválně. Překlad je nápaditý a překladatelka skvěle zvládla mnohé slovní hříčky, které se v knihách tohoto typu vyskytují.

Za překlad pak získala nominaci i Marie Voslářová. Porota ocenila její překlad knihy Šílenci a suchaři, což je velmi vtipný a hravý beletristický titul pro děti na pomezí prvního a druhého stupně základní školy. Překladatelka se skvěle zhostila převodu řady slovních hříček a zachovala vtipnost a spád originálu.

-red-