Co připravit s sebou na výlet

Prázdniny už skončily, ale i první podzimní měsíce ještě zvou do přírody. Jakou svačinu bychom si měli zabalit do batohu na výlet, aby v teplých dnech nehrozily zažívací potíže? A mysleme i na to, že je třeba doplňovat tekutiny včetně minerálních látek, které se pocením ztrácejí více než obvykle a pak tělu velmi chybí.

Vzpomínáte si, vy dříve narození, že když jsme jezdívali jako děti na rodinné nebo školní výlety, maminky skoro pokaždé chystaly chleby s velikými smaženými řízky? Ty patřily k výletům mého dětství a zrovna tak jsem je chystala já o pár desítek let později svým dcerám… A jak je tomu dnes? Smaží i dnešní mladé maminky řízky, nebo koupí v supermarketu naplněnou bagetu? Asi jak která, že? A co na to odborníci?

„Nedílnou součástí našich výletů jsou doma připravované svačiny. V teplých dnech se však jídlo kazí hodně rychle, proto je třeba vybírat potraviny, které nepodléhají zkáze, nebo je uchovávat tak, aby se minimalizovalo riziko jejich zkažení,“ upozorňuje Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a odborná konzultantka AquaLife Institutu. A dodává, že z hlediska zažívacích potíží je určitě bezpečnější zastavit se na čerstvé jídlo. Na delší cesty doporučuje vzít si pro jistotu něco „malého“, kdyby na výletě nebylo na dosah občerstvení – zejména v době koronavirové „jeden nikdy neví“. Měly by to podle ní být suché potraviny, například celozrnné sušenky, tyčinky s ořechy a semínky, určitě ale bez polevy, pevné ovoce jako jablka a hrušky, nebo ovoce sušené. 

Pozornost bychom také měli věnovat tekutinám a jejich pravidelnému příjmu. Když se více potíme (nejen na výletech a při sportovních aktivitách, ale třeba i jen při práci na zahradě), ztrácíme více tekutin a s nimi také minerální látky, které je nutné doplnit spolu s tekutinami. K tomu se velmi dobře hodí minerálky. Slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu. Pokud se v teplých dnech více potíme, více se hýbeme a intenzivněji sportujeme, měly by přijít na řadu i vody silněji mineralizované, které obsahují významnější množství minerálních látek. Při cestování je lepší počítat s tím, že nebude k dispozici zdroj vhodných tekutin k pití, a mít s sebou nápoje balené.  

Nutriční terapeutka z Institutu dietologie a výživy a odborná konzultantka AquaLife Institutu Mgr. Jitka Tomešová vysvětluje, že voda v těle člověka představuje zhruba 85–45 % z celkové tělesné hmotnosti, nejvíce u novorozených miminek, a s věkem se její podíl přirozeně snižuje až na méně než 50 % u seniorů. Ztráta už pouhého jednoho procenta vody může vést od únavy a nesoustředěnosti (dostatečný pitný režim, především v dopoledních hodinách, může u dětí zlepšit školní výsledky) až ke zvýšení tělesné teploty o 1 °C. Při pětiprocentní dehydrataci se může člověk potýkat s nevolností, křečemi a třesem, při úbytku dalších pěti procent už se zmateností, halucinacemi i selháním ledvin. 

Patero pitného režimu na výletech

  1. Vy i vaše děti pijte průběžně celý den, a to i na cestách. Nepijte najednou velké množství tekutin, tj. více než 250 ml. Nečekejte na žízeň, to je pozdě, tělu voda už chybí. 
  2. Zařaďte do pitného režimu vody s obsahem minerálních látek. V případě zvýšeného pocení
    tělo potřebuje s tekutinami i minerální látky, především sodík, draslík a hořčík. K jejich doplnění se nejlépe hodí přírodní minerálky. 
  3. Při náročnější nebo delší fyzické aktivitě (např. celodenní túra, chození po horách, cyklovýlet) příjem tekutin zvyšte. Můžete se řídit barvou moči, která by měla být světlá (tmavě žlutá znamená nedostatek tekutin a hrozící dehydrataci). Dětem pití často připomínejte, snadno na ně zapomínají.
  4. Na výletě spojeném s větším výdejem energie si dopřejte i slazené nápoje. „Tak akorát“ energie dodají tělu ochucené minerálky, které patří k nejméně sladkým nápojům.
  5. Na cesty si s sebou vezměte balenou vodu (přírodní minerální, pramenitou nebo kojeneckou),
    ať máte stále po ruce vodu vhodnou k pití.

Více na www.aqualifeinstitute.cz

AquaLife Institute je organizace, která sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organismu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim a poskytuje informace s cílem zlepšit pitný režim a kvalitu života široké veřejnosti. AquaLife Institute také podporuje vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.  

Nečekejme na žízeň

Všem těmto problémům je samozřejmě možné předejít. Většina z nás si myslí, že signálem, kterým tělo dává najevo, že mu chybí tekutiny, je žízeň, to je už ale spíš volání o pomoc… Žízni bychom totiž měli předcházet – vyhneme se tím problémům a komplikacím. 

Měli bychom pamatovat na pití během celého dne a na pocit žízně nečekat. Není dobré nechat tělo bez tekutin, a když máme žízeň, vypít naráz dvě sklenice vody – ty totiž jen bez užitku tělem projdou. Když ale pijeme průběžně třeba během celého dopoledne, pak organismus vodu efektivně využije podle svých potřeb. Mysleme na to a učme to i svoje děti nebo své svěřence ve školkách a školách.

A jaké jsou ideální zdroje tekutin? Jsou to přírodní minerální, pramenité a kojenecké vody, které jsou čisté, neupravené, velmi kvalitní a neobsahují chemické přídatné látky. 

Zvláště u dětí jsou tekutiny a správný pitný režim velice důležité, mají ještě větší význam než u dospělých. Na to by vždy měli myslet jak rodiče, tak i pracovníci mateřských i základních škol.
„Děti mají procentuálně výrazně vyšší obsah vody v těle, vyšší podíl mimobuněčného (extracelulárního) prostoru i vyšší relativní denní obrat (příjem a výdej) tekutin než dospělí. U zdravého dospělého odpovídá denní obrat přibližně 1/7 mimobuněčné tekutiny, u kojence od 1/3. Proto je potřeba tekutin u dětí vyšší. Zatímco pro dospělé je doporučený příjem tekutin při běžném režimu 35 ml/kg tělesné hmotnosti a den, u dětí to může být v závislosti na věku 100 i více ml/kg tělesné hmotnosti a den,“ vysvětluje dětský lékař MUDr. Peter Szitányi, Ph.D., člen AquaLife Institutu. A dodává, že dospělí by měli dohlížet na pitný režim dětí a aktivně jim tekutiny nabízet, což samozřejmě platí i o výletech a sportovních akcích. 

Nebojte se přemineralizování

Jak už jsme uvedli, vhodným zdrojem tekutin pro děti je přírodní pramenitá voda. Součástí každodenního pitného režimu dětí stejně jako dospělých by ale měly být také přírodní slabě nebo středně mineralizované vody, které doplňují tělu i důležité minerální látky (např. hořčík, vápník, draslík a fluor). Pokud je dítě aktivní, může pít i mírně slazené nápoje. Hodí se zejména před sportovní nebo jinou pohybovou aktivitou, kdy dítě energii bez problémů využije. Výhodné jsou v tomto směru ochucené minerální vody, obsahují totiž pouze třetinu cukru, který bychom našli v limonádách.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová