V naší školce jíme i očima aneb I paní kuchařky jsou součástí vzdělávacího procesu

Naše mateřská škola s neoficiálním názvem „Abeceda“ je součástí velkého komplexu Mateřské školy Chomutov. Jsem ráda, že nejen učitelé, ale i provozní personál – domovnice a kuchařky – jsou nedílným článkem celého řetězu potřebných lidí, kteří zajišťují chod školy.

A chtěla bych se zastavit právě u kuchařek. Svou práci mají velice rády, své povinnosti plní víc než dobře a v jejich zájmu je dětem připravit jídlo zajímavě a líbivě. Samozřejmě vždy se zřetelem na zásady správné výživy a plnění výživové pyramidy zdraví. Stravování v naší kuchyni umožňuje dětem ochutnat nové pokrmy a potraviny, které možná rodiče doma nepoužívají z neznalosti, nevěří, že by je děti jedly, nebo jen tak z přesvědčení. Jáhly, pohanka, kuskus, chia semínka a další netradiční potraviny jsou v naší mateřské škole součástí jídelníčku. A protože se jí i očima, mám velkou radost, když se v nepravidelných intervalech objevují ozdobené svačinky, kdy předložíme dětem pečivo ozdobené obrázky z ovoce a zeleniny. Našim paním kuchařkám nedělá problém nakrájet zeleninu na proužky, půlměsíčky, použít vykrajovátko a na chléb, toast nebo večku vytvořit obrázek – smajlíky, autíčka, sluníčka nebo halloweenskou příšerku.

Ovoce i zelenina

Každodenní součástí dětských svačinek je „ovocně-zeleninový“ bufet, kdy mají děti na výběr minimálně z pěti druhů ovoce a zeleniny. Určitě se vždy trefíme do chutě dětí, takže víme, že každý den děti ve školce ovoce a zeleninu jedí. A i zde mají kuchařky bujnou fantazii a nacházejí možnosti, jak děti motivovat k ochutnání ovoce a zeleniny. Hledají inspiraci k sestavení obrázku z ovoce a zeleniny, který souvisí s nějakým významem – „sluníčko“ – sluníčkový den, „sněhulák“ – zima nebo „palma“ – prázdniny.

Placená zóna

-red-