Vitaminy a minerální látky pro zdraví

Nedílnou součástí výživy člověka jsou tzv. mikronutrienty, mezi které patří minerální látky, stopové prvky a vitaminy. Nemají sice energetickou hodnotu a jejich potřeba v rámci denního příjmu je velmi malá, přesto jsou ale pro správnou funkci organismu naprosto nezbytné.

Základním předpokladem pro to, abychom získali dostatek potřebných mikronutrientů, je pestrá racionální strava, tedy dostatek zeleniny, ovoce (nejlépe pěstovaných šetrným způsobem v naší zeměpisné oblasti), luštěnin, celozrnných obilovin, kvalitního masa (které nemusíme konzumovat každý den…), vajec, mléka a mléčných výrobků, pokud možno od zvířat chovaných v ekologickém zemědělství. (Pokud se ptáte, kde k takovým potravinám přijít, když nevlastníte zahradu, statek s dobytkem nebo nemáte možnost se zapojit do akce Slepice v nouzi, navštivte některý z farmářských trhů. Seznamte se s prodejci, kteří jsou vám sympatičtí, a blíže je poznejte – někteří vás dokonce pozvou, ať se přijedete s dětmi podívat, jak se u nich na statku pracuje. A dnes i některé obchodní řetězce podstatně rozšiřují nabídku produktů ekologického zemědělství.) 

„Nezastupitelnou roli přitom sehrává pitný režim, jelikož voda je nezbytná pro všechny metabolické procesy v organismu a zároveň obsahuje rozpuštěné minerální látky,“ vysvětluje nutriční terapeutka ze III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice Praha a odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče Mgr. Aneta Sadílková. 

Minerální vody z kohoutku netečou

Vhodným doplňkovým zdrojem některých minerálních látek a stopových prvků jsou přírodní minerální vody, jejichž složení zůstává stejné od hlubinného pramene až ke spotřebiteli. Přírodní minerální vody jsou tedy původní, přírodou vytvořené, velmi kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek, a představují tak vlastně bio kvalitu v pitném režimu. Navíc musí mít prokazatelný fyziologický účinek, tj. obsahují alespoň jeden prvek s blahodárným působením na lidský organismus. Proto nabízí lidskému tělu víc než pitná voda – minerálky z vodovodního kohoutku netečou.

„Minerální látky se z těla vylučují především močí, ale také stolicí a potem. Zatímco vylučování potem a stolicí by bylo obtížné kontrolovat, odpady minerálních látek a vody močí organismus přesně reguluje. Proto je při zvýšeném pocení, průjmu nebo zvracení vhodný zvýšený přísun minerálních látek, ideálně prostřednictvím přírodních minerálek, které tělu dodávají zároveň tekutiny a vyrovnávají tak nejen ztrátu tekutin, ale i minerálních látek,“ uvádí doc. MUDr. Pavel Těšínský, vedoucí Divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Praha. 

Nesprávné stravovací návyky škodí

Potřeba některých minerálních látek, stopových prvků a vitaminů je během života konstantní, u jiných se mění s věkem. Liší se také u zdravého a nemocného člověka. Pokud se u zdravých lidí v běžných podmínkách vyskytuje deficit mikronutrientů, vedou k tomu nesprávné stravovací návyky, kouření, pravidelné užívání alkoholu, období dospívání, ale také těhotenství, hormonální změny u žen v menopauze i dlouhodobý stres. 

Mgr. Sadílková varuje před nízkosacharidovými dietami, kdy může hrozit nedostatečný příjem hořčíku a draslíku, ale také selenu, mědi, a dokonce i vitaminu C a E, a před způsoby stravování, které výrazně omezují živočišné složky potravy, kdy může chybět dostatečný příjem hlavně vápníku, železa, zinku a vitaminů skupiny B. 

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová