Když děti a dospělí nesnášejí mléčný cukr…

V současné době trpí nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy), tzv. laktózovou intolerancí (LI), asi 75 % světové populace. Neschopnost trávicího traktu částečně nebo úplně zpracovávat mléčný cukr se zatím – na rozdíl od alergie na mléko – nepovažuje přímo za nemoc, ale ignorovat ji se rozhodně nevyplácí.

Primární laktózová intolerance je častý problém, který je dán snižováním funkce a množství enzymu laktázy v dospělosti.Část lidí zkrátka nedokáže zpracovat mléčný cukr (laktózu), který se nachází v mléku a mléčných výrobcích. 

Laktóza je disacharid, který musí být rozštěpen enzymem laktázou na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, aby se mohl vstřebat. Ke štěpení mléčného cukru dochází v zažívacím ústrojí pomocí dostatečného množství funkčního enzymu. Proces štěpení ovlivňuje celkový stav pacienta, stav zažívacího ústrojí a čas, za který se laktóza rozštěpí. Zpomalení trávení zlepší štěpení mléčného cukru –­ to zajistí strava s dostatkem vlákniny a tuku. Při poruše enzymu laktázy postupuje nestrávený mléčný cukr střevem, váže na sebe vodu, způsobuje plynatost a narušuje trávení.Schopnost štěpit laktózu je dána geneticky (například indiáni ji neumí štěpit vůbec). V naší populaci chybí enzym vzácně. S rostoucím věkem se ale snižuje jeho funkce a množství, proto jsou projevy laktózové intolerance častější u větších dětí, dospívajících a dospělých. K dočasnému snížení tolerance může dojít i při změně mikroflóry, například při různých průjmových onemocněních nebo při léčbě antibiotiky.

Placená zóna

Marie Těthalová