Rostliny pro zdraví

Zimní období bývá v našich končinách také obdobím kašle, rýmy, různých viróz i bolestí hlavy. Můžeme se pokusit pomoci si zcela přírodními prostředky? Doma nebo v mateřské škole se dají vypěstovat například rostliny, které obsahují eukalyptovou silici, nebo Tea Tree Oil.

Blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus)


Tato rostlina má původ v Austrálii a Tasmánii. U nás můžeme mladé rostlinky eukalyptu (blahovičníku) koupit v zahradnictví či květinářství. Způsob pěstování si zapamatujeme lehce, pokud si uvědomíme, že jde o rostlinu z bažin, takže tato rostlina chce mít „hlavu“ (tedy nadzemní část) v suchu a „nožky“ (kořeny) vždy ve vodě. Květináč s blahovičníkem tedy postavíme k oknu do hlubší misky, do které budeme často dolévat vodu.


Eukalyptus snáší v zimě i chladnější místnosti, nesnese však mráz. A vždycky potřebuje dost světla. Velmi bujně roste, je tedy třeba jemné vrcholy zaštipovat – při dobré péči vytvoří krásné košaté tvary, které se trochu podobají bonsajím.


Přes léto je dobré eukalyptus přenést na zahradu nebo na stinný balkon. Co se týče přihnojování, přihnojujeme vícesložkovými hnojivy, v létě jednou týdně, v zimě stačí jednou za měsíc.


Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová