Máme nový hmyzí hotel

Na začátku školní roku se dětský ekotým vydal na průzkum zahrady. Prohlédli jsme si všechna naše stanoviště: Rybníček, Kompostinku, Atrium, Pod javorem a Lesík. Na informačních panelech jsme se dozvěděli zajímavé postřehy o přírodě. Pojmenovali jsme stromy v lesíku.  Popřemýšleli jsme, proč listnaté stromy nemají listy a proč vrbový tunel nevypadá jako tunel. S údivem jsme prohlédli nádherný keřík levandule, který se přes letní měsíce rozrostl do veliké šíře. Provoněni levandulovou vůní jsme se vraceli zpátky do školky, ale najednou naše oči spočinuly na hmyzím domečku. 


Jaké bylo naše překvapení! Otvory v bambusových tyčích byly zavřené! „Kdo to udělal?“ ozvalo se. „Asi ten hmyz? Celý domeček je již plný!“ zvolala Rozárka. „Musíme jim najít něco jiného, většího!“ ozval se Fanda.


Mezi dětmi se rozpoutala bouřlivá diskuse o tom, kde a jakým způsobem broučkům, beruškám, škvorům, zlatuškám, čmelákům či včelkám samotářkám pomůžeme. Děti ví, že tento hmyz je pro zahradu důležitý. Opyluje stromy, živí se velkým množstvím hmyzích škůdců a mšic.


Placená zóna

-red-