Montessoriovský způsob myšlení je nejlepší přirozenou cestou a východiskem zdravé inkluze. Říká to PhDr. Jaroslav Šturma, předseda Českomoravské psychologické společnosti a jeden z odborných garantů dvouletého mezinárodního kurzu Montessori terapie – Montessori pro inkluzi.


Kurz, který vede Lore Anderlik, světově uznávaná odbornice na práci s dětmi s odlišnostmi, zahájila společnost Montessori ČR. Kurzu se účastní jedenadvacet pedagogů a speciálních pedagogů z České a Slovenské republiky. 


V pondělí 5. března dopoledne mohla i veřejnost nahlédnout „pod pokličku“ Montessori terapie, jak ji již padesát let provádí s dětmi s odlišnostmi obdivuhodná pětaosmdesátiletá dáma Lore Anderlik. Během tříhodinové přednášky přístupné veřejnosti informovala paní Anderlik zájemce, jak přistupuje k inkluzivnímu vzdělávání a jakým způsobem svou teorii uplatňuje v praxi.


Na otázku, co chce seminářem přinést a co ve své práci považuje za nejdůležitější, Lore Anderlik odpověděla: „Je to úcta. To, aby se k sobě lidé navzájem chovali s úctou, nemá vůbec záviset na tom, jestli je někdo postižený nebo nějak znevýhodněný, vzájemná úcta by měla být všudypřítomná.“ A její spolupracovnice Dagmar Martin k tomu dodala: „Nejdůležitější, co jsem se od Lore naučila, je to, že se nerodíme duševně postižení, ale že jsme v tom duševním postižení vychováni…“


Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová