Nadstandard a výhody speciálních tříd


V mateřské škole 1. máje 1153 v Rožnově pod Radhoštěm jsou čtyři třídy běžného typu a tři třídy speciální. V roce 1992 byla zřízena, jako první svého typu v rožnovském regionu, logopedická třída, kterou může navštěvovat až 14 dětí. 


Speciální vzdělávání bylo v roce 2004 doplněno o speciální třídy zaměřené na vzdělávání dětí s poruchami autistického spektra a vývojovými poruchami s kapacitou čtyři až šest dětí. Obě třídy jsou bezbariérové. Děti se zde učí základům sebeobsluhy, hygieny a komunikace. Účastní se všech akcí pořádaných mateřskou školou (návštěva kina, divadla, výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí). 


Dětem jsou umožněny nadstandardní aktivity v podobě hippoterapie, canisterapie, pobytu ve vířivém bazénu a relaxace na vodní posteli v multismyslové relaxační místnosti Snoezelen. Pravidelně jsou jim poskytovány dětské masáže – válečkování, míčkování, kartáčování a vodní reflexní masáž chodidel. Správné dýchání je podpořenou solnou jeskyní a čističkou vzduchu, která je umístěna ve Snoezelenu. Rovněž lze využít vířivou vanu.


V rámci individuální vzdělávací činnosti s dětmi kromě pedagoga denně pracuje speciální pedagog a logoped. K běžné činnosti dětí ve třídě vypomáhá asistent pedagoga. Při vzdělávání jsou využívány moderní prostředky – tablet a interaktivní mini katedra Sweet box, díky které si děti rozvíjí zrakové a sluchové vnímání, postřeh, logické myšlení atd.


Zařazením dětí do těchto speciálních tříd je umožněno jejich rodičům žít plnohodnotnější život, mít čas pro sebe a příležitost vrátit se do pracovního života při komplikovanější a náročnější výchově.


 


-red-