Co by mělo zvládat dítě, které nastupuje do MŠ?

Především by mělo být pro takový krok zralé. Může to být ve 2,5 letech, i když ze zkušeností, které mám, mohu říct, že jde o poměrně malé procento dětí, takže jako nejvhodnější se ukazuje doba po 3. roce života.


Během zdravého vývoje postupně vzrůstá chuť vyzkoušet si vlastní vůli a tím také chuť k odpoutání. Pokud se tato chuť potká s chystaným vstupem do MŠ, je většinou po starostech. Dítěti samozřejmě zásadně pomáhá schopnost bez větších problémů udržet čistotu, samostatnost ve stravování a jen malá potřeba pomoci s oblékáním, motorické dovednosti a zdraví. Předešlá zkušenost s dočasným odloučením od rodičů a rozvinutá řeč, která mu umožní bez problémů vyjádřit jednoduchým jazykem své potřeby a přání. Všechny tyto oblasti dítěti velmi usnadňují a zkracují dobu, kdy se přizpůsobuje novým věcem kolem sebe. Dítě tak v sobě probouzí sílu, řešení a naději. 

Poměrně složitější to mají děti s nějakou formou handicapu, děti vážněji nemocné a jejich rodiny. 

Dále čtěte: Adaptace tříletých dětí v mateřské škole očima maminek   https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/96835/adaptace-triletych-deti-v-materske-skole-ocima-maminek   

Placená zóna

-red-