Jsme si blízko

Naše MŠ Na Přesypu, Praha 8, je zapojena v mezinárodním projektu eTwinning. Jeho hlavní myšlenkou je dát mateřským, základním i středním školám možnost se kontaktovat a spolupracovat se školami z jiných zemí. Díky němu můžeme dětem přiblížit, jak se kde žije, poznávat ostatní kultury a zvyky. Školy mohou navzájem komunikovat a předávat si inspiraci.

Koordinátorkou projektu v naší mateřské škole je paní učitelka Ewa Nepraš. Ta se svou třídou je v kontaktu hned s několika školkami z různých zemí. Některé z nich jsme si představili letos na dětském dni, kdy jsme se třídami chodili po stanovištích a poznávali jejich báje a legendy.  V naší České republice jsme si vyzkoušeli, jak měl praotec Čech náročnou cestu, a na Řípu jsme postavili první osady. V Polsku jsme se plížili jeskyní Wawelského draka, ve Slovinsku jsme cestovali po moři, chytali ryby a stavěli hrady z písku, ve Španělsku jsme poznali Koridu a v Řecku jsme navštívili labyrint a létali jako Ikaros. 


Uspořádali jsme i výstavu na téma Moje oblíbené místo v České republice. Děti a s nimi i rodiče byli osloveni, aby vybrali své nejoblíbenější místo u nás a společně vytvořili koláž, kterou by ho představili ostatním. Sešlo se nám mnoho krásných, různě zpracovaných výtvorů. Není jednoduché jet se přímo podívat se na všechny krásy České republiky, ale pomocí koláží jsme si mohli přiblížit místa, ke kterým mají naše děti vztah. S celou třídou jsme si pak mohli popovídat o tom, proč se jim tam líbí. 


Když byly všechny obrázky pohromadě, uspořádali jsme vernisáž v areálu mateřské školy, na kterou se mohli přijít děti podívat i s rodiči. Ani naši partneři z cizích zemí ale o nic nepřišli. Koláže jsme sdíleli na společný web, díky kterému si děti z partnerských mateřských škol mohly prohlédnout, jaká tu máme krásná místa. S našimi dětmi jsme se naopak mohli podívat, jaká mají oblíbená místa děti v Turecku a Polsku a Řekové se nám pochlubili s jejich národními kroji. 


Díky těmto a ještě mnoha dalším aktivitám se můžeme navzájem spojovat s dětmi z různých zemí, poznávat je, ale zároveň si ukazovat, že i když třeba vypadáme trochu jinak, mluvíme jinou řečí, nebo máme rádi jiná jídla, tak nejsme až tolik rozdílní. Děti na celém světě si přece rádi hrají a poznávají nové věci!


Eva Těthalová

-red-