Cena Michala Velíška pro dětské hrdiny

Jak statečné dokážou být děti? A co pozoruhodného vykonaly pro své kamarády nebo příbuzné v nouzi? Přečtěte si.


Statečné a odvážné činy při záchraně života jsou od roku 2006 pravidelně odměňovány cenou, která je pojmenována po hrdinovi Michalu Velíškovi. Letos na ni byly rovněž nominovány téměř dvě desítky příběhů, kdy byly v roli zachránců děti ve věku do 15 let. Za ministerstvo školství tyto dětské hrdiny ocenil náměstek pro řízení sekce operačních programů Václav Velčovský. 


Příběhy dětských „avengerů“ jsou velmi silné – sedmiletá Marie například zajistila pomoc kamarádovi s hlubokou ránou na noze, stejně starý Adam pak se svou mladší sestrou sehnal pomoc pro svého otce, který po autonehodě zůstal zaklíněný v autě. Desetiletá Dominika si při jízdě vlakem všimla paní, která ležela mezi kolejemi, čímž jí zachránila život. Za všechny tyto a další odvážné činy dětem poděkoval náměstek Velčovský, který ocenil jejich statečnost, připravenost a pohotovost při záchraně lidského života či zdraví. 


V kategorii dospělých se stal letošním vítězem Ceny Michala Velíška řezbář, stavitel a chovatel Daniel Vepřek, který zachránil řidiče zaklíněného po havárii v automobilu, který sjel do rybníka. 


Cena Michala Velíška je udělována Nadací ADRA a TV Nova pravidelně od roku 2006 neprofesionálům, kteří se nečekaně ocitli v hraniční situaci a bez ohledu na následky pro ně samotné zachránili někomu zdraví nebo život. Smyslem ceny je takové lidi hledat a zviditelňovat jejich postoje slušnosti, odvahy a statečnosti.


Text a foto: MŠMT ČR




-red-