Online archiv

Vydání: 10/2018

Za stromky v lese

Mgr. Marie Těthalová, 10/2018

Vánoční přání

Mgr. Marie Těthalová, 10/2018

Dětské oční vady: většinou se projeví až s nástupem do školy. Některé samy zmizí

-red-, 10/2018
Dalekozrakost, astigmatismus a tupozrakost – to jsou nejčastější oční vady, které trápí děti. Podle odhadů trpí oční vadou čtvrtina školáků a deset procent předškoláků. Čím je dítě menší, tím složitější je oční vadu rozpoznat. U řady dětí proto diagnostika oční vady proběhne až po nástupu do školních lavic.

Družinový večer

-red-, 10/2018

Podzimníček v Korálkách

-red-, 10/2018

Značnou část dětské stravy tvoří „prázdné“ kalorie

PhDr. Helena Chvátalová, 10/2018
Prázdné kalorie jsou součástí potravin s vysokou energetickou hodnotou, ale s malou výživnou hodnotou. Tyto potraviny mají stejný obsah energie jako jiné jídlo, ale chybí jim mnoho důležitých živin, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty, aminokyseliny nebo vláknina.

Křehké štěstí malých perfekcionistů

Kateřina Rodná, 10/2018
I děti předškolního věku mohou být perfekcionisté, i když se to nezdá. Perfekcionismus jako osobnostní zvláštnost je obtížný i v dospělosti, natož pak u malých dětí, které ještě nedovedou o svých motivech ani přemýšlet.

Doplněný tvar

Mgr. Marie Těthalová, 10/2018

Příběhů o dobru není nikdy dost

Mgr. Marie Těthalová, 10/2018
Tvrdí to Daniela Krolluperová, jejíž půvabná kniha Sněhová víla se nedávno objevila na pultech knihkupectví. Něžný příběh o malé víle, o Vánocích a o tom, že nikdy nesmíme ztrácet naději, ilustrovala Lucie Dvořáková.

Jóga. Cvičení pro malé i velké

Mgr. Marie Těthalová, 10/2018
Hanka Luhanová se józe a zejména jejímu cvičení s dětmi věnuje již řadu let a dokonce založila vlastní jógové studio. Říká, že v józe vždy něco objevíme, záleží jen na naší motivaci k jejímu praktikování.

Žádná emoce tu není jen tak bezdůvodně

Mgr. Marie Těthalová, 10/2018
Tvrdí to psycholožka Kateřina Rodná, s níž jsem si povídala o těžkých emocích, jako jsou smutek, úzkost a deprese. Protože se s Katkou známe již řadu let, v rozhovoru si tykáme.

Výsledky výtvarné soutěže

-red-, 10/2018
Děkujeme všem, kdo zaslali do výtvarné soutěže dětské obrázky, a především pak dětem, které je nakreslily a namalovaly. Množství zásilek s obrázky bylo ohromující, redakci zaplnily vysoké stohy obálek a balíčků, ve kterých se skrýval svět kolem nás, což bylo téma výtvarné soutěže. V mnohých zásilkách se nacházely i milé dopisy od pedagogů mateřských škol a školních družin.