Prázdniny s Robinsonem na ostrově Pineda

Celý rok jsme se nemohli dočkat, kdy už konečně pofrčíme k moři. Předloňské dobrodružství s pirátem Morganem v chorvatském Murteru vystřídal loňský pobyt u moře v Itálii s Neptunem. Dočkali jsme se i letos.

V pátek 14. června 2019 jsme konečně přesně v 18.00 nastoupili do autobusu a vyrazili za hranice všedních školkových dní. Cesta nám společně velmi rychle utekla a my jsme se brzy ráno všichni hrnuli do Palladia, našeho letního sídla v Bibione. 

Tajuplný ostrov Pineda skrývá lecjaká tajemství. V neděli ráno jsme v Bibione objevili pravého, nefalšovaného Robinsona, který se ze začátku zdál být nepřístupný, ba dokonce nepřátelský, ale brzy nás přijal ve svém příbytku a dokonce nám vydal poklad ze své kouzelné truhly. Každý malý Robinson dostal deníček se záložkou a tašku, ve které si deníček opatroval. Robinsonova jeskyně se stala na celý dlouhý týden našim novým domovem. Odvážní Robinsoni si nasadili bílé trosečnické čapky, které po celou dobu pobytu nesundali, neboť je chránily před sluncem a odlišovaly od ostatních trosečníků na ostrově. 

Následující ráno bylo na ostrově velké pozdvižení. U Palladia se objevil úplně cizí Robinson a chtěl odlákat děti na svůj ostrov. Pravý trosečník však své malé Robinsony ochránil, a tak se mohly v Bibione v červnu slavit pravé české Velikonoce. Nechyběly kraslice a hodovačky a také velikonoční vejce, ze kterých se o několik dní později vylíhla malá kuřátka. 

Další česká tradice nás čekala v úterý. Malí Robinsoni a jejich rodiče splnili úkol z předešlého dne na výbornou – děti přišly ve velmi nápaditých masopustních maskách. Společně jsme si zanotovali masopustní písně a pustili se do práce. Malovali jsme obrazy s mořskou tematikou a nechyběla ani slavnostní mořská vernisáž. 

Přiletěly čarodějnice

Ve středu přiletěly na ostrov tři čarodějnice, na které byl krátký i Robinson. Uvařily zkrášlující lektvar, po kterém nikdo z přítomných nezkrásněl, ale protože smích a radost ze života je nejlepší omlazovadlo, všichni byli rázem mladší nejméně o několik čarodějných let. Vtipná a originální čarodějnická zaříkávadla, jež přes noc vymysleli nápadití rodiče a prarodiče, dodala lektvarům ten správný šmrnc. Malí Robinsoni se vypravili na pláž, kde si nasbírali mušličky do svých kouzelnických amuletů a kde na ně tentokrát čekalo moře práce. Taťkovi Tomášovi pomáhali vysochat Robinsona z písku. Celá pláž nám ho záviděla, byl jako živý. 

Ve středu odpoledne se téměř všichni malí i velcí účastníci zájezdu vydali na plavbu okolo ostrova na pirátském škuneru. Devadesátiminutový pirátský program se všem moc líbil. Malí Robinsoni si užívali hudby, zpěvu, tance, soutěží i trochu nebezpečí. Všichni se však domů vrátili zdraví, nezranění a hlavně spokojení.

Srdce z perníku

Ve čtvrtek přijela na Robinsonův ostrov pouť. To bylo panečku veselo! K mání byla voňavá srdce z perníku, k dispozici střelnice s barevnými růžemi z krepového papíru a obrovské bubliny nám všem létaly vysoko nad hlavami. Všichni přítomní Robinsoni byli obdarováni perníkovými pouťovými srdíčky. Pouťový den byl velmi dlouhý. Nikomu se totiž nechtělo přestat, a proto jsme se sešli ještě v podvečer, abychom pokračovali v pouťových radovánkách. Netradiční disciplíny zabavily malé i velké a podvečer se zhoupl k večeru, který jsme jako ostatně každý den ukončili společnou grilovačkou.

V pátek přišel za malými Robinsony Ježíšek. Všechny obdaroval, protože si to úplně všichni zasloužili, byli celý týden moc hodní. Rozkrojené jablíčko nám prozradilo, že budeme i příští rok v Bibione všichni zdraví a veselí. Tradiční česká vánočka a prskavky navodily tu správnou štědrovečerní atmosféru. Vánoční koledy zněly po celé Pinedě a cestou na poslední zmrzku jsme se těšili, jak to večer rozjedeme, protože Silvestr se na ostrově neslaví každý den. 

Společné prázdniny

Není nic lepšího než spojit provozní dobu školky s dovolenou s rodiči a odjet k moři. Tento husarský kousek se nám povedl už potřetí. A pokaždé je z toho báječná dovolená pro rodiče, skvělé prázdniny pro děti a letní práce pro školkové učitelky. Společné bydlení, společný program, společné grilování, společné výlety, společné koupání, opalování a hraní. A spousta dalších společných aktivit. Děkujeme rodičům za ovoce a sladkosti, za lívance a další dobroty, kterými nám vylepšovali přímořské jídelníčky. Střídavá rodičovsko-školková péče u moře je prostě PARÁDA. 

Za rok se zase budeme koupat v moři a budeme přitom vyhlížet Kryštofa Kolumba, protože on přece „jezdí“ lodí. A nás určitě přibere na palubu.

Mgr. Ivana Moudrá

MŠ Pražská Doksy

-red-