Drobné tipy do složitých časů

Běžně na této stránce nacházíte informace o tom, co se kde koná, o konferencích, vzdělávacích akcích a podobně. Pro tentokrát jsem se pro vás snažila připravit soubor drobných tipů do složitých časů, které teď všichni prožíváme.

  1. Ve zdravém těle zdravý duch. První, na co v náročné situaci snadno zapomeneme, je naše tělo. Všichni se nyní pochopitelně bojíme, abychom neonemocněli. Pravidla bezpečného chování, které v současné době obnáší mimo jiné velmi pečlivou hygienu, slýcháte a čtete jistě všude. Ráda bych vám ale připomněla, že pro vaše zdraví a duševní pochodu je důležitý i pohyb. Sice asi nyní nemůžete chodit na procházky, o plavání v bazénu si všichni můžeme nechat jen zdát a zaběhat si taky netroufáme, ale můžeme cvičit doma. Jednoduchá cvičení, která s dětmi cvičíte během řízené činnosti ve školce a ve školní družině, si klidně můžete zacvičit doma. A pokud vás to neuspokojí, otevřete internet a na youtube najdete řadu návodů na cvičení jógy, pilátes a dalších technik. Můžete se také projet na rotopedu. Snažte se cvičit tak, abyste se u toho zapotili a zadýchali. Udělá vám to dobře.
  2. Nezapomínejte na kvalitní jídlo a pití. Neodbývejte se. I když je pro vás možná obtížné zajistit si takové potraviny, jaké máte rádi, hledejte přírodní zdroje vitamínů, kvalitní bílkoviny a vlákninu. Udělejte si na jídlo čas, nejezte ve stoje u kuchyňské linky, ale posaďte se k tomu a třeba si  jídlu pusťte pěknou hudbu nebo mluvené slovo. Pokud je to možné, stolujte s rodinou. Kvalitní pitný režim si zajistíte třeba dobrými čaji, a je-li to možné, i ovocnými a zeleninovými šťávami. Dejte si i „něco na zub“, třeba kousek kvalitní čokolády či cokoli, co máte opravdu rádi. Alkohol byste měli raději vypustit. Ač se někomu zdá, že sklenička rozveselí, opak je pravdou. Alkohol je depresogen, zkuste se bez něj obejít, a když už na něj máte opravdu chuť, stačí vám sklenička. Nepijte sami, udělejte z toho malou společenskou událost.
  3. Buďte na sebe hodní. Za to, co se nyní děje, rozhodně nemůžete, tak se za to neobviňujte. Pochvalte se za všechno, co se vám povedlo. Dokázali jste z omezených zásob vytvořit úžasnou večeři? Pochvalte se. Musíte být doma, a tak jste konečně vytřídili věci na vyhození? Pochvalte se. Naučili jste se podle návodu v knize nebo na internetu nějakou novou dovednost? Pochvalte se. A nezapomínejte chválit i ostatní.
  4. Informace jen z ověřených zdrojů. Pochopitelně vás zajímá, jak se situace vyvíjí. Informace ale hledejte pouze na seriózních zpravodajských portálech a ve spolehlivých sdělovacích prostředcích. Pokud možno nečtěte diskuzní fóra a snažte se nepodléhat konspiračním teoriím.
  5. Nedělejte nyní zásadní rozhodnutí. Možná jste měli v plánu něco velkého, ale pokud je to možné, odložte to. Stresová situace, ve které se nacházíte, není pro žádné velké změny vhodná. Samozřejmě že existují životní situace, které nepočkají. Ať je jich co nejméně.
  6. Myslete na věci, které se vás bezprostředně týkají. A ty ostatní nechte stranou. Letní dovolená nebo rekonstrukce bytu nyní opravdu nejsou na pořadu dne. Snažte se neřešit ani věci, které se netýkají vás a vaší rodiny. Situace v jiných zemích může být nyní znepokojivější, budete-li se tím ale zabývat, zbytečně si přidáte starosti.
  7. Nevysilujte se. Nezapomínejte na odpočinek. Možná máte dojem, že musíte fungovat na 150 %, nic takového ale není pravda. Úklid klidně počká, stejně jako mytí nádobí. Dopřejte si během dne čas na relaxaci. Jestli si odpočinete u přesazování kaktusů nebo čtení, to je úplně jedno, a svůj odpočinkový čas můžete klidně „jen“ proležet v posteli. Dopřejte si ho. Snažte se také o to, abyste dostatečně spali.
  8. Bavte se. Sice nemůžete do kina nebo do divadla, ale pokud máte rádi umění, využijte kouzlo internetu. Mnohá světová muzea i galerie nyní nabízejí virtuální prohlídku svých sbírek zdarma, stejně jako významné koncertní síně. Pozadu nezůstávají ani čeští umělci.
  9. Dopřejte si „chvilku na starosti“. I když děláte, co můžete, zpravodajství a také informace od lidí ve vašem okolí, případně na sociálních sítích, vás pravděpodobně znepokojí. Bojíte se také o to, co bude, máte oprávněné obavy o své zdraví i o zdraví lidí ze svého okolí. Nebojte se bát. Vyhraďte si na to ale omezený čas, a rozhodně se tomu cíleně nevěnujte před spaním. Zkuste si své obavy představit jako balónek, který se pomalu nafukuje a zvětšuje. A pak si vezměte do ruky imaginární špendlík a nechte své obavy odejít.
  10. Řekněte si o pomoc. Pokud je toho na vás už moc a máte dojem, že vám vše přerostlo přes hlavu, řekněte si o pomoc. Zavolejte někomu blízkému nebo vyhledejte odbornou pomoc. Existuje řada krizových linek a své služby nyní nabízejí i psychoterapeuti, a to formou virtuálních konzultací přes různé platformy. Některé z těchto služeb jsou stále zdarma, za některé, především za virtuální psychoterapeutická sezení, se platí. Nezůstávejte se svými starostmi sami.

Hodně štěstí.

Mgr. Marie Těthalová


Mgr. Marie Těthalová