Stresová reakce jako pomocník

Stres je běžná část každodenního života, dokonce nezbytná pro naše přežití. Stresová reakce nám umožňuje tělesně i psychicky zareagovat na zátěžovou situaci a zvládnout ji, pomáhá nám s motivací, překonáváním překážek a podáváním lepších výkonů.

Pokud tedy ráno při představě množství povinností, které na vás čekají, pocítíte nával stresu, buďte za něj rádi – pomůže vám se s povinnostmi vypořádat. Pokud by se ale zátěž v dalších dnech nesnížila a stresory by se spíše kupily, hrozí, že tělo ani psychika dlouhodobější nápor nevydrží.

V tomto článku se zaměříme na praktické tipy, které vám pomohou stres zvládnout či mu předcházet.

Jaké se váš stres projevuje?

Abyste si dokázali užívat pozitiv stresové reakce a předcházet negativům chronického stresu, je naprostým základem zvládání stresu sebepoznání. Položte si tyto otázky: Jak stres ovlivňuje mé prožívání, myšlení, chování a výkonnost? Jak poznám důsledky stresu na své tělesné schránce?

Projevy chronického stresu se u každého z nás mohou odlišovat. Mě při nadměrné zátěži začne bolet hlava, manžela záda. Někdo je podrážděný, nepříjemný, jiný se v komunikaci uzavírá. Je důležité znát své vlastní tělesné i psychické signály stresu, abychom na něj dokázali rychle zareagovat a nastolit znovu rovnováhu.

Jaké jsou vaše stresory?

Dalším podstatným krokem je poznat, co stresuje konkrétně vás, i v tom se totiž výrazně lišíme. Někdo na sebe klade přehnané nároky, jiný si neumí říct o pomoc, případně odmítnout požadavky druhého, dalšího rozčilují nesmyslné procesy, politická situace atd.

Stresorů je hodně a na každého z nás mohou působit v různé míře. Často si ale své stresory neuvědomujeme a ani pořádně nevíme, z čeho v našem životě naopak můžeme čerpat energii. 

Abyste lépe vaše stresory i zdroje síly prozkoumali, po dobu 28 dnů si na závěr každého dne zapište:

  • Co vše pro vás bylo stresující
  • Co vám udělalo radost, dobilo vás energií
  • Pokud své stresory už dobře znáte, zkuste následující aktivitu:
  • Napište co největší počet vašich stresorů
  • Zakroužkujte ty, které můžete ovlivnit
  • Hvězdičkou (křížkem) označte ty, které ovlivnit nemůžete
  • Podnikněte akci nebo přijměte realitu

Pokud stresory můžete ovlivnit, jednejte. Nemá smysl např. čekat, že kolegyně, která od vás automaticky vyžaduje pomoc s jejími úkoly, zničehonic sama přestane.

S některými stresory ale opravdu nic neuděláme, např. s pandemií koronaviru, kterou v době psaní tohoto článku svět prožívá. V takovém případě je důležité se přiměřeně zabezpečit, zařídit to, co je ve vašich silách, a následně přijmout realitu a přestat neproduktivně rozvíjet všemožné katastrofické scénáře.

Mám ráda citát: „Nejvíce se bojíme věcí, které se nikdy nestanou.“ Pokud vás trápí destruktivní myšlenky, udělejte si krátký rozhovor sami se sebou:

  • Co nejhoršího se mi může stát?
  • Co nejlepšího se mi může stát?
  • Co je reálné, že se stane?
  • Můžete s tím teď, v tomto okamžiku, něco udělat?

Pokud ne, vraťte pozornost k přítomnému okamžiku, ke svému dechu, začněte se věnovat jiné aktivitě (domácím pracím, sportu, rozhovoru s lidmi kolem vás, pracovním úkolům atd.) nebo začněte přemýšlet nad tím, co vám dělá radost.

Velmi mi v životě pomohlo rčení:

„Potřebuji odvahu, abych změnil věci, které změnit mohu. Klid, abych se smířil s tím, co změnit nemohu. A moudrost, abych je od sebe dovedl rozlišit.“

Někdy zbytečně jdeme hlavou proti zdi, zoufale se snažíme změnit něco, co nelze, a způsobujeme si tak zbytečný stres.

Placená zóna

-red-