U nás jako by s každým šili všichni čerti

Ahmad Asadi pochází z Izraele, kde patří k arabské menšině. Od svých devatenácti let žije v ČR, kde vystudoval psychologii. Pracuje v diagnostickém ústavu v Brně a momentálně si zakládá i vlastní praxi pro dospělé. V Evropě se zamiloval do lyžování, kterým tráví (kromě hry na celou řadu hudebních nástrojů) spoustu volného času.

Chtěl jste vždy studovat psychologii, nebo jste se k tomu dostal až v ČR?

Já jsem chtěl studovat psychologii už někdy od čtrnácti. Tento obor mě bavil od druhého stupně základní školy. A protože v osmdesátých letech v rámci výměny studentů v Brně studoval můj strýc, věděl jsem, že existuje Brno. Neproběhlo to tak, že bych vybíral z více možností, hlavní bylo, že jsem nechtěl žít v Izraeli.

Proč?

Ono se to turistům nezdá, ale život je tam těžký. Obzvlášť když jste Arab.  Ale obecně – nevím, jestli vůbec existuje termín „globální stres“ nebo „univerzální stres“, ale pokud ano, tak docela vyjadřuje to, jak vnímám atmosféru v Izraeli.  Je to strašně rychlý život, stále je tam nějaký strach. Strach z války, obavy z toho, že jste Arab v židovském státu… možná aktuální situace s pandemií vystihuje podobné nastavení.

Placená zóna

Matyáš Zrno