Poruchy spánku u dětí a dospívajících

Ačkoliv téma problémů se spánkem bývá nejčastěji řešeno v souvislosti s dospělou a starší populací, nevyhýbá se ani dětem. Spánkovými obtížemi mohou trpět děti od několika měsíců až po věkovou skupinu „puberťáků“ a mladých dospělých. Podívejme se společně na nejčastější příčiny.

U těch nejmenších dětí se vyskytují poruchy spánku skutečně zřídka. Leckterá novorozeňata však mohou mít přirozeně nižší potřebu spánku, což může jejich maminky zneklidňovat a vyvolávat v nich pocit, že něco dělají špatně. Dalším faktorem ovlivňujícím spánkový režim v raném věku může být hlad či naopak přejedení (bolení bříška), růst zoubků, avšak také nedostatečná vazba pečující osoby a dítěte.

Předškolní a školní věk bývá nazýván nejstabilnějším obdobím spánku. Pokud se u dětí nějaké problémy v této oblasti vyskytují, bývají spojeny s úzkostmi, neurózami a jinými psychickými obtížemi, které vznikají nejčastěji v důsledku problémů ve škole či rodině. V dnešní době je také už v tomto věku důležité dbát na spánkovou hygienu, neboť děti tráví před ulehnutím velkou část volného času na telefonu či před televizí.

Denní režim v „teenagerovském“ období a dospívání se výrazně mění. Mladí nově zažívají možnost řídit sami svůj životní styl, který často intenzivně uzpůsobují společenskému životu. Důležité však je, aby toto lákavé bdění neovlivňovalo školní docházku a studijní výsledky. Není však výjimkou, že už v tomto věku může nespavost signalizovat nějaké závažnější psychické obtíže. Je tedy důležité citlivě sledovat, zda se jedná pouze o chybný návyk, nebo o příznak nějaké lehčí či závažnější psychické nepohody.

-red-