Psychicky odolnější díky letu balonem?

V tomto období plném nejistoty je více než kdy jindy důležitá naše psychická odolnost. Schopnost přijímat a zvládat změny, schopnost udržet směr bez ohledu na vnější vlivy a také schopnost smysluplně pracovat se zdroji své energie je klíčová pro zvládání nenadálých situací. Nemůžeme ovlivnit počasí, můžeme však využít jeho sílu, stejně jako to dělá dobrý námořník či vzduchoplavec.

Tak jako má každý z nás svůj rituál fyzické hygieny – od mala víme, že je potřeba tělo umývat a jeho jednotlivé části udržovat –, je důležité mít také svůj rituál duševní hygieny. Tedy umět se očistit od nechtěných myšlenek, situací a prožitků, umět zvládnout svoje emoce, zkrátka umět dobře udržovat svoji mentální sílu a pečovat o ni, abychom se o ni mohli opřít v nejistých dobách. S kolegyní a bezvadnou kamarádkou Helenou Zitkovou připravujeme knihu s názvem „Soft skills pro děti, a nejen pro ně...“ určenou pro všechny, kteří v jakékoli roli provázejí děti na jejich cestě životem. Do této knihy jsme zařadily zbrusu novou původní techniku Let balonem, která má v různých podobách široké využití také v koučování a může být inspirací pro váš rituál duševní hygieny. 

Pokud máte chuť ji vyzkoušet, pak zavřete oči a představte si plynový balon, který neletí ve výšce, ve které byste si přáli. Stojí na louce, nebo letí jen velmi nízko. Zaměřte se na to, jakou má barvu, jak vypadá jeho textilní obal, jakou strukturu má jeho koš. Představte si sami sebe v koši balonu a rozhlédněte se po závažích, která jsou navázána na koš a brání balonu, aby letěl tak, jak si přejete. Může se jednat o jedno či vícero závaží, záleží pouze na vás. Na vás také záleží, jak závaží vypadá, jestli jako pytel s pískem, měšec, závaží ramenné váhy nebo jakkoli jinak. Nyní závaží pojmenujte, dejte mu název, který odpovídá tomu, co chcete „pustit“ – může jít o prožitek, situaci, událost nebo myšlenku. Prostě o to, co zaměstnává vaši mysl, bere vám energii a nepřináší žádný užitek. Každé takto pojmenované závaží si představte také v barvě a velikosti, která mu pocitově náleží. Rozhlédněte se po závaží či závažích a nyní si představte, že nůžkami odstřihujete lano, kterým je závaží navázáno. Nechejte čistě na svém pocitu, co se se závažím stane – jestli s velkou ránou spadne dolů, jestli se rozplyne nebo jestli jako pouťový balonek odletí pryč. Pokud necháte čistý průchod svému pocitu a představivosti, možná budete překvapeni, že závaží, které bylo objemné a zdálo se těžké, odletí jako lehké pírko. Prožijte moment, kdy váš balon nebude zatěžkán a vznese se do výšky, takové, jaká je vám příjemná. Techniku zakončete hlubokým nádechem a výdechem a otevřete oči. Jak vám bylo? 

Čtěte dále: Souvisí migréna s povahou?, Honzák: Psychopat v roli kladného hrdiny, Jak učitelé přicházejí o iluze, Narcis v roli rodiče: Když jen lásky nestačí

Pokud se vám zdá, že pouhá představa odhazování nechtěné zátěže při letu balonem nebude mít žádný smysl, protože fyzicky v balonu nepoletíte a nůžky pro odstřižení pytlů s těžkostmi pravděpodobně také v ruce mít nebudete, pak mějte na paměti slova Normana Doidge, autora skvělé knihy Váš mozek se dokáže změnit: „... z neurologického úhlu pohledu – představování si nějakého činu a jeho uskutečnění se od sebe neliší tolik, jak bychom si mohli myslet. (...) Všechno, co si naše ‚nehmotná‘ mysl představí, za sebou nechává hmotné stopy.“ A proto využívejme potenciál naší mysli a trénujme vlastní psychickou odolnost. zatěžkán a vznese se do výšky, takové, jaká je vám příjemná. Techniku zakončete hlubokým nádechem a výdechem a otevřete oči. Jak vám bylo? Pokud se vám zdá, že pouhá představa odhazování nechtěné zátěže při letu balonem nebude mít žádný smysl, protože fyzicky v balonu nepoletíte a nůžky pro odstřižení pytlů s těžkostmi pravděpodobně také v ruce mít nebudete, úhlu pohledu – představování si nějakého činu a jeho uskutečnění se od sebe neliší tolik, jak bychom si mohli myslet. (...) Všechno, co si naše ‚nehmotná‘ mysl představí, za sebou nechává hmotné stopy.“ A proto využívejme potenciál naší mysli a trénujme vlastní psychickou odolnost.


Hana Vykoupilová je mezinárodně certifkovanou koučkou (PCC), architektkou vzdělávání a rozvoje, školitelkou měkkých dovedností a konzultantkou v oblasti lidského kapitálu (CIPD, Velká Británie) s mnohaletou zkušeností. Ve své praxi využívá znalostí z korporátního prostředí, ze sociologického a politologického akademického backgroundu, z cest po světě a poznání nejrůznějších kultur a také z tance Pěti rytmů. V koučování využívá slova, prostor i pohyb. Působí pod vlastními značkami Inspirro. (www.inspirro.cz) a HanaVykoupilová (www.hanavykoupilova.com); nedávno spustila online platformu osobního rozvoje LearningHub (www.learninghub.cz).

Hana Vykoupilová