Je dokonalá žena dokonalá?

Pokládám si tuto otázku poslední dobou dost často. Vzápětí si kladu další, osobnější. Můžu klást na ženy vysoké estetické nároky, i když sám nejsem zdaleka tak dokonalý? A může být člověk sám o sobě vůbec dokonalý?

Postupem času zjišťuji, že měřítka krásy jsou velice subjektivní a neexistuje na n měřítko či kvóta. Prostě každému se líbí nebo hledá u druhého něco jiného. Nejvíc je to patrné, když jdu s některým ze svých kamarádů po městě. Je někdy legrační, jak se v těchto preferencích úplně míjíme. Jeden má rád to a druhý zase ono – a přitom jsme strašně rádi, jakou pestrost na světě máme.

No, věřím, že i vy, dámy, to máte dost podobné. (Teď jsem se upřímně pousmál.) A to je strašně dobře a zároveň nesmírné štěstí, že každý má možnost najít svůj protějšek. Někoho, s kým si zkrátka padnete do oka. Můžete se třeba celý život trápit tím, že máte víc pih, než se vám zdá normální, ale tomu dotyčnému šťastnému muži se to naopak může velice líbit. Je to na tom světě prostě dobře zařízené.

O to víc mě štvou takové články, které se snaží dělat ze vzhledu normu. Docela nedávno jsem se zhrozil. Autorka nejmenovaného článku popisovala historické trendy krásy, které vztahovala k dnešku. Jako například černé zuby – o tom se samozřejmě nemusíme vůbec bavit. Ale dotkla se například toho, že je jasné, že dnešním mužům se nadýchanější proporce těla, vysoké čelo, orlí nos nebo bělostná pleť oproti minulosti nelíbí a ženy si tyto partie zakrývají nebo nechávají upravovat chirurgicky. Chtěl bych paní autorce oponovat – ne, není to tak jasné. A podobné generalizování může spoustě žen dost ublížit a pošlapat jejich sebevědomí. Zvlášť když to napsala jiná žena.

Ve svém životě jsem už potkal spoustu žen, kterým podobné tvrzení snížilo sebevědomí natolik, že se na sebe nedokázaly kouknout ani do zrcadla. Pokud se něco estetického, co na sobě nemůžete změnit, partnerovi nelíbí, není to váš problém. Podle mě je mnohem důležitější samu sebe přijmout takovou, jaká jste. Jenom tak můžete být sebevědomá a sexy. Jen do toho!


Matouš Koblitz je básník a lásku hledající muž. Ctí ženy a miluje jejich přítomnost.