Nechte se zmrazit!

Kryoterapie neboli terapie mrazem je účinná léčebná metoda, během které se tělo na krátkou dobu vystaví extrémním teplotám, až -150 °C. Zmrazení probíhá pomocí tekutého dusíku ve speciálních kabinách, které jsou nazývány kryosauny a kryokomory. V kryosaunách nedochází ke snížení tělesné teploty, ale k drastickému ochlazení povrchu těla, čímž nastává intenzivní prokrvení a urychlení metabolických procesů. Chlad působí především na naše receptory – zpomalí se vedení nervových vzduchů a do těla se nám začne vyplavovat mnohem více endorfinů. Princip kryokomory je trochu odlišný, neboť proces ochlazování se skládá ze dvou fází. V předkomoře se tělo dostane do prostředí o teplotě -40 až -60 °C, kde dotyčný stráví 1 až 2 minuty. V hlavní komoře pak klesne teplota ještě až na neuvěřitelných -110 až -150 °C a návštěva tohoto místa obvykle trvá 1 až 3 minuty.  

Vliv řízeného působení extrémního chladu na organismus je příznivý. Dochází k intenzivnímu prokrvení povrchových částí těla, což nastartuje procesy regenerace a vyplavování rozličných prospěšných látek. Ale nejen těch – odplavují se i toxiny. Po návštěvě kabiny s tekutým dusíkem totiž musí následovat mírná pohybová aktivita (jízda na rotopedu či lehké cvičení v posilovně), která nastartuje procesy, s jejichž pomocí tyto toxické látky lépe odcházejí. Kryoterapie je hojně využívána i u revmatických pacientů a při rehabilitaci ortopedických onemocnění.  

Historie kryoterapie sahá až do starověkého Egypta a Řecka, kde samotný Hippokratés zkoumal analgetické účinky nízkých teplot na lidské tělo. Za doby napoleonských válek se využívalo především znecitlivujících účinků chladu. U rozsáhlých zranění, kdy bylo nutné přikročit k amputaci, byly končetiny vojáků znecitlivovány sněhem a ledem. 

Doufejme, že již brzy budeme moci kryokomory navštěvovat a utužovat tak své zdraví, které je zvláště v těchto dobách tak důležité. 

-red-