Zimní aromaterapie: Bergamot a spol.

Pokud si chceme dopřát jemný a zcela přírodní způsob, jak si v temném zimním období zlepšit náladu a vykročit do nového dne posíleni na duchu i na těle, je dobrou volbou některá forma aromaterapie. Vyzkoušejte éterické oleje z citrusů, třeba jeden opravdu zajímavý původem z Kalábrie!

K arometarapii používáme éterické oleje, nejlépe v biokvalitě, které můžeme buď inhalovat (stačí nakapat pár kapek do skleněné či keramické misky a umístit poblíž zdroje tepla), nebo je přidat do koupele či olejové masážní směsi. Když pokožku po masáži na chvíli zakryjeme, molekuly účinných látek se do ní vstřebají snázePřípadně si můžeme provonět ovzduší v bytě či kanceláři doma připraveným sprejem. 

 

Ke vzpružení se báječně hodí éterické oleje z citrusů – třeba pomerančový, grapefruitový, citronový, limetový, mandarinkový či bergamotový. Svěží citrusová vůně přináší radost a zlepšuje náladu a většina citrusových éterických olejů také působí antibakteriálně. Každý z nich má navíc další pozitivní účinky na tělo i na psychiku. Citron má mimo jiné svíravé účinky, příznivě ovlivňuje otoky a zlepšuje koncentraci, grapefruit čistí a zbavuje přebytečných tekutin, limetu využijeme při nachlazení nebo problémech s trávicím traktem, mandarinka výborně zklidňuje např. při nespavosti či nadměrné duševní stimulaci. Podobné účinky i má i nádherně vonný vzácný olej neroli, který se získává z květů pomerančovníku, či tzv. petitgrain (éterický olej z pomerančovníkového listí), jenž skvěle harmonizuje nervový systém při přepracování. Sladký pomeranč dokáže svou radostnou vůní odlehčit těžké stavy způsobené nedostatkem slunečního svitu. 

 

Slovo bergamot si mnozí z nás spojují primárně s příchutí známého čaje Earl Grey, případně s jednou z důležitých složek tradiční kolínské vody. Využití této velmi užitečné rostliny je však mnohem širší. Bergamot neboli citroník bergamotový (Citrus bergamia) je vyšší strom s tmavě zelenými oválnými listy a nádherně voňavými květy. Převážná většina bergamotového éterického oleje pochází z italské Kalábrie.   

Bergamot byl známý už na dvoře Ludvíka XIV., kam bylo z italského jihu přivezeno několik sudů tzv. bergamotové vody. Pronikavě vonící tekutina si záhy získala oblibu vzhledem ke svým výrazným dezinfekčním vlastnostem a začala být přidávána do pitné vody, která byla v tehdejší době často kontaminovaná a způsobovala onemocnění. 

Kapitola sama pro sebe je šťáva z plodů bergamotu, která je nahořklá a ještě mnohem kyselejší než šťáva z citronu, ale díky vysokému obsahu flavonoidů nesmírně prospěšná zdraví – přispívá k přiměřené hladinu cukru a cholesterolu v krvi a potlačuje volné radikály. Má též vysoký obsah vitaminů skupiny B a vitaminu C a usnadňuje vstřebávání železa a vápníku, takže se doporučuje jako podpůrný prostředek při anémii a osteoporóze. Obsah kyseliny citronové podporuje trávení a dezinfikuje trávicí trakt. 

Éterický olej se získává z kůry plodů a tradičně se používá jako antiseptický, antivirový a tonizující prostředek. Uklidňuje při rozčilení, únavě a úzkosti, zmírňuje projevy kandidózy, působí podpůrně při nespavosti a patří mezi tzv. adaptogeny. Mnozí zaznamenávají i antidepresivní a protiúzkostné účinky. Pozor – ve větší koncentraci je (stejně jako ostatní citrusové éterické oleje) fototoxický, proto po aplikaci není vhodné navštívit například solárium nebo vystavovat pokožku slunci na horách. K sehnání je však i varianta bez furokumarinů (FCF), která fotosenzitivitu nezpůsobuje. 

Kulatý zelený až zelenožlutý plod s vrásčitou kůrou je dodnes botanickou záhadou – badatelé se rozcházejí v názoru na jeho původ. Někteří jej považují za genetickou mutaci citronu, hořkého pomeranče či limety, jiní tvrdí, že se jedná o zcela odlišný druh či o poddruh hořkého pomeranče. V každém případě nám jeho vůně připomene krásné, slunné dny letní dovolené na břehu moře a přinese do dnešní reality trochu radosti a povzbuzení. 

 

 

 

Sprej k provonění ovzduší 

Lžíce čistého alkoholu 

8 kapek éterického oleje z bergamotu 

500 ml vlažné vody 

Vše dejte do čistého rozprašovače. Před každým použitím směs dobře protřepejte. 

 

Masážní směs na zklidnění 

5 ml mandlového oleje v biokvalitě 

7 kapek éterického oleje z bergamotu, 3 kapky éterického oleje z geránia, 4 kapky éterického oleje z šalvěje muškátové. 

Všechny éterické oleje smíchejte a použijte 2–5 kapek směsi v 5 ml mandlového oleje. 

 

Zdroje: 

Noe, Marie. Aromaterapie do kapsy. Malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press 2014. ISBN 978-80-86356-49-5. 

Worwood, Valerie Ann. Voňavá lékárna. Praha: One Woman Press 2009. ISBN 978-80-86356-47-1. 

http://www.consorziodituteladelbergamotto.it (navštíveno 12. 1. 2021) 

 

 

 

Viola Somogyi, Eva Klimentová