Cesta k vnitřní proměně

Co si lze představit pod pojmy víra a Bůh? Jak může křesťanství inspirovat psychologii? O tom všem, ale i o dobré a zrádné životní motivaci hovoří řádová sestra Denisa Červenková z řeholního společenství karmelitek svaté Terezie.

Jak nás z psychologického hlediska motivuje „víra v Boha“? Někteří rovnou namítnou, že náboženství se k psychologii nehodí…

Náboženská zkušenost a psychologie se na mnoha rovinách setkávají. Ty světy vůbec nejsou vzdálené. Jak si definujeme štěstí? Proč děláme to, co děláme? Odpovídat můžeme řečí psychologie, ale i jazykem náboženství. Psychoterapii většinou vyhledáváme, když nám připadá, že nežijeme naplněný život. Toužíme prolomit různá omezení nebo překonat dávná zranění, která nás pořád bolí. Náboženství má rovněž svou metodiku a prostředky, jak dosáhnout uzdravení, celistvosti a opravdového štěstí. Náboženské tradice jsou „pokladnice“, které uchovávají vzácné vnitřní zkušenosti, jež jsme na této cestě již získali. Nejzásadnější otázka, na niž se v tomto kontextu ptáme, zní: kdo jsem? Co to znamená být člověk? Chceme nalézt základní stabilitu. Nějaký svůj střed. Bod, ze kterého můžeme vnímat a z něhož se můžeme rozvíjet. 

Placená zóna