Boj s bezmocí

Klientům pozorně naslouchají. Neskočí jim do řeči, ani když mluví o velmi zvláštních věcech. Tváří se, že je chápou. Ale opravdu jsou tak nad věcí? Nebo jen umí dobře předstírat? O tom, co trápí české psychoterapeuty a psychoterapeutky, píše v nové rubrice DOMINIKA ČECHOVÁ.

A je to tu zase! Začátek roku plný předsevzetí, která do našich terapeutických praxí přivádí rekordní počty klientů. „Dobrý den, ráda bych se objednala na první sezení.“ – „Pracujete také o víkendu, prosím?“ – „Chtěl bych chodit do terapie, ale můžu jen po osmnácté hodině.“ Tolik lidí potřebuje péči a já propadám pocitu zoufalství, že umístím nově tak jednoho dva zájemce. Kalendář mi praská ve švech, každý nový klient znamená méně času na rodinu, ale zároveň i dobrý pocit, že dělám svět o trochu lepší.

Vánoce jsou pro mnoho lidí složité. Nejsou pro ně šťastné ani veselé, jen jitří různé vztahové rány. Potkat se s rozvedenými rodiči a jejich partnery, navštívit prarodiče, zkoordinovat časové rozvrhy patchworkových rodin, to chce hodně úsilí. Když se k tomu ještě přidá pár nevinných poznámek o vhodnosti dárků či kvalitě bramborového salátu, je na pořádnou hádku zaděláno.


Moje matka je tak zlá!

Klientka Zdena mi vypráví, jak se letos zařekla, že svátky s mámou už nikdy nechce zažít. Od dětství byla jen kritizovaná, pořád bylo něco špatně, máma je prostě hrozná a nedá pokoj ani o Vánocích. Zdena má ale dilema: může svým dětem vzít babičku?

Když o tématu mluvíme, objevuje se problém, který nelze dobře vyřešit. „Nejjednodušší by bylo mámu ze svého života odstřihnout a už se s ní nikdy nevidět,“ uvažuje Zdena, „ale to prostě nejsem schopná udělat.“ Když na mě upře své hnědé oči, cítím najednou, že bych měla něco říct. Tak ráda bych ji nějak ukonejšila, nabídla nějakou naději, že se to třeba časem zlepší. Nebo bych mohla alespoň posvětit její separační plán. Ale to nemůžu! Jsem psychoterapeutka, ne utěšitelka ani expertka na její život. Nevím, jak jejich vztah dopadne, a bylo by neetické, kdybych slibovala falešnou naději.

Placená zóna