Online archiv

Vydání: PD 2/2023

Kdo všechno se účastní terapie?

PD 2/2023
Ukázka z knihy Alana Linnéra a Anderse Nymana Láskyplná setkávání názorně přibližuje kontakt páru s terapeutem, případně se dvěma terapeuty.

Toxicita ve vztahu

PD 2/2023
Výzkumy ukazují, že většina lidí má v určitém životním období partnera, který jim škodí. Označit viníka nebývá složité, ale vždy je potřeba zaměřit se i na toho, kdo takové chování přijímá. Jak dynamika toxického vztahu funguje a proč v něm člověk zůstává?

Emoční abeceda

PD 2/2023
Současná doba upřednostňuje rozumová řešení na úkor emočního prožívání. Pro pochopení sebe i ostatních je však důležité, abychom své emoce znali a dokázali s nimi pracovat. Při mapování niterných procesů nám může pomoci jazyk.

Odvaha odejít, odvaha zůstat

PD 2/2023
V návalu emocí bývá někdy těžké rozlišit, zda je čas manželství ukončit, nebo je šance na jeho záchranu. Příběhy žen, kterým se podařilo vztah udržet, zaznamenala JANA ŠULISTOVÁ.

Strach ze seznamování

PD 2/2023
Samota je pro většinu z nás těžká. Vyhýbáme se jí. A psychologické průzkumy potvrzují, že pokud žijeme v dobrých vztazích, jsme šťastnější, zdravější a mnohdy i úspěšnější. Jenže najít vhodného partnera nebývá jednoduché.

Melodrama jako cesta k pochopení vztahů

PD 2/2023
V jakých filmech se nejčastěji řeší partnerské vztahy? V odlehčené podobě vídáme tato témata v romantických komediích, avšak ještě zásadněji jsou milostné otázky spojené s žánrem melodramatu.

Silná jako smrt je láska

PD 2/2023
Díky vztahům se učíme o lidech, o sobě, o světě. Dozráváme a překonáváme se. Farářka SANDRA SILNÁ zná řadu manželství, která se rozpadla, a z vlastní zkušenosti ví, jak je někdy těžké žít s druhým člověkem.

Návrat ke zdroji

PD 2/2023
S JITKOU VODŇANSKOU sedíme v Dubečku, v domě, který sama vybudovala. Právě se vrátila z výcviku rodinné terapie, který vede. Povídáme si o vášni pro psychoterapii, o objevování souvislostí, vztahů, zdrojů i o meditační praxi, která ji naučila hlubokému soucitu.

Partnerská komunikace

PD 2/2023
Na začátku vztahu jsme zamilovaní, zažíváme opojné symbiotické spojení. Postupně však dochází k diferenciaci. Musíme se naučit pracovat s odlišnostmi a konflikty, jinak nezakusíme skutečnou intimitu, říká v rozhovoru psycholog PAVEL RATAJ.

Síla reklamy

PD 2/2023
Psycholožka ROMANA MAZALOVÁ odkrývá svou cestu k zájmu o reklamu a přibližuje fungování marketingových strategií v praxi.

Skandinávská párová terapie

PD 2/2023
Autory knihy Láskyplná setkávání: Choreografie úspěšného vztahu jsou dva švédští psychologové s dlouholetou zkušeností, kteří stáli u zrodu párové a rodinné terapie ve Švédsku. Shromáždili poznatky týkající se situací, které se v této oblasti stále znovu opakují.

Po rozvodu

PD 2/2023
V žebříčku nejvíce stresujících událostí řadí odborníci rozvod na druhé místo. Jak se s ním vyrovnat?