1 AKCE

Z čeho máte strach?

Česká asociace studentů psychologie (ČASP) je nezisková organizace, která si klade za cíl podporu spolupráce mezi těmito studenty na různých školách a stupních vzdělávacího procesu a podporu studentských aktivit, které informovaně a srozumitelně předávají psychologické znalosti české veřejnosti. Mezi její největší projekty patří pořádání odborné studentské konference, která se každoročně koná již od roku 2004 a které se účastní jak sami studenti - v roli posluchačů i přednášejících -, tak odborníci z oblasti psychologie a psychiatrie. ČASP má aktivní pobočky v Brně, Olomouci, Ostravě a Praze; letošní konference s názvem „Diagnóza strach“ se konala v Brně od 31. 3. do 2. 4. a jejím tématem byl strach ve svých různých podobách: strach z životních změn, z rozchodů a rozvodů, z bolesti, z otevření se druhým, strach v krizových situacích, strach ze spánku a ve spánku, fomo (strach, že mi něco důležitého uteče), způsoby konfrontace se strachem… Konference jsou vždy zahájeny v pátek studentskou sekcí, kde studenti prezentují výsledky svých bakalářských a magisterských prací, a pokračuje o víkendu, kdy je čas vyhrazen přednáškám odborníků a praktickým workshopům. Téma konference na příští rok je sice zřejmě ještě ve hvězdách, ale její kvalitou si můžeme být jisti už teď.

2 SERIÁL

Svět pod hlavou - kriminálka o době, která se nám bohužel nezdála

„V stínu kapradiny spal, svět pod hlavou měl. V stínu kapradiny snil, vím, o mně né - žel!“ Tuto písničku od Jany Kratochvílové všichni známe a autoři nového českého seriálu, který nedávno odvysílala ČT, se jí nechali dokonce inspirovat v názvu svého seriálu Svět pod hlavou. Jeho děj začíná ve skvělém prvním díle tím, že se policista Filip Marvan po autonehodě probudí v severočeském městě v roce 1982, kde se stane součástí kriminálního týmu, který vyšetřuje jeho vlastní nehodu. Desetidílná série je inspirována slavným seriálem BBC Life on Mars z roku 2006 a na její české podobě je poznat režijní rukopis Radima Špačka, který stojí i za výborným filmem Pouta z roku 2009. Jak řekl producent seriálu Vratislav Šlajer, nejde jen o klasickou kriminálku, ale také o rodinné drama se snovými prvky, které zve diváky na „mysteriózní jízdu napříč časem do dob, které se nám bohužel nezdály“. Podle jednoho z režisérů minisérie, Marka Najbrta, navíc vyšetřování případu tvoří jen pozadí pro vyprávění „metafyzického příběhu“. A skutečně, stejně jako film Pouta má Svět pod hlavou psychologický i filozofující přesah - vypráví o rodinné tragédii, schopnosti pochopit a nakonec snad i odpustit „neodpustitelné“ skutky našich blízkých, i o tom, jak těžké je někdy rozlišit normalitu a pomatenost.

A pro milovníky psychologických motivů upozornění na závěr - pozorně sledujte zejména devátý díl série s perfektně matoucím psychiatrickým vyšetřením a výslechem v podání Ondřeje Malého (což je ten výborný představitel hlavní role v Poutech).

3 PODCAST

Vše, co jste chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat…

Zajímá vás, zda a jak navazují vztahy takzvaní asexuálové? Jak může těhotenství a porod ovlivnit sexuální život ženy nebo proč je pro někoho vzrušující fyzická bolest? Pak je právě vám určen nový podcastový projekt Českého rozhlasu s názvem Zhasni, který se začal vysílat v březnu tohoto roku a má za cíl zkoumat podoby sexu a intimity mladých lidí.

Série je vysílána na rádiu Wave, bude mít celkem devět dílů a dozvíme se v ní o různých podobách sexuality od on-line sexu až třeba po sex skupinový. Příběhy nás provázejí zkušení dokumentaristé Tereza Nvotová, Roman Štětina, Bohdan Bláhovec a další. K odběru podcastu se můžete přihlásit na oficiálních stránkách pořadu www.zhasni.cz, kde také najdete další materiály související s pořadem - rozhovory s českými odborníky, fotky a tematické texty od českých autorů.


O autorovi| Zuzana Daňková. Stranu připravila

Zuzana Daňková.