Online archiv

Autor: Zuzana Daňková.

3x TIP

Zuzana Daňková., 5/2017
1 AKCE

Oblékejte se vesele, budete šťastní

Zuzana Daňková., 5/2017
Často se to říká - když si na sebe vezmeme veselé barvy, rozežene to i naše nejčernější chmury. Ale zkuste člověku v depresi obléct duhové oblečení; moc mu nepomůžete.

Probiotika proti stresu a depresi?

Zuzana Daňková., 5/2017
Již řadu let nám reklamy vtloukají do hlavy, jak zdravé je jíst jogurty obsahující takzvané probiotické kultury. Modelky se hladí po svém dokonale plochém břiše a říkají nám, jak se navždy zbavily pocitu nafouknutí a plnosti.

VĚŘÍTE KONSPIRAČNÍM TEORIÍM? JSTE OSAMĚLÍ…

Zuzana Daňková., 5/2017
Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem rozvířilo vášnivé debaty o tom, jak k jeho vítězství vedl pocit „amerického pracujícího bílého muže“, že se ocitl na okraji společnosti a že na něj státníci zcela zapomněli. Zároveň se často zdá, že právě tito lidé Trumpovi nadšeně věřili mnoho jeho paranoidně laděných výroků.

Baví vás sex? Buďte rádi, jste inteligentní!

Zuzana Daňková., 5/2017
Majitel internetového obchodu s erotickými pomůckami Lovehoney si před čtyřmi lety všiml, že mezi jeho zákazníky se vyskytuje povážlivě hodně studentů z prestižních univerzit a že jsou tito studenti ochotni utratit za sexuální hračky velké množství peněz.

Nomen omen: proč náš vzhled sedí k našim jménům

Zuzana Daňková., 5/2017
U svých kamarádů máme často pocit, že k nim jejich jméno dokonale pasuje a že jinak by se prostě jmenovat ani nemohli. Ale to může být dané jen tím, že je dlouho známe a jsme na ně s jejich jménem zvyklí.

On-line seznamování: Na VĚKU ZÁLEŽÍ

Zuzana Daňková., 5/2017
Je pravda, že čím jsou lidé starší, tím méně využívají služeb internetových seznamek? Myslí si, že se k této metodě seznamování pojí nějaké stigma, a odrazuje je používání počítačů a smartphonů?

Autismus a Chardonnay

Zuzana Daňková., 3/2017
Knižní tip

Westernovky a lidské vědomí

Zuzana Daňková., 3/2017
2 SERIÁL

VLIV VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU NA ROZVOJ DEMENCE

Zuzana Daňková., 3/2017
Americká kardiologická organizace publikovala studii, v níž shrnuje výsledky studií, které se zabývají vztahem vysokého krevního tlaku (hypertenze) a rozvoje demence. Hlavním výsledkem je zjištění, že přítomnost vysokého krevního tlaku ve středním věku má nepříznivý vliv na kognitivní funkce ve stáří. Nejrizikovější je kombinace vysokého tlaku ve středním věku, a naopak nízkého tlaku ve stáří. Demence je progresivní a nevratné zhoršení kognitivních funkcí, přičemž nejrozšířenější příčinou tohoto zhoršení je Alzheimerova choroba (AD). Léčba rizikových faktorů spojených s vysokým krevním tlakem může přitom snížit riziko výskytu Alzheimerovy choroby až o 30 procent. Dalším faktorem přispívajícím ke zhoršování kognitivních funkcí je například menopauza u žen - mechanismus vzájemného působení ale zatím není jasný. Také dosud nemáme odpověď na otázku, zda léčba hypertenze ve středním věku může pozdější zhoršování kognitivních funkcí zcela zvrátit. Podle klinických dat se zatím zdá, že největší účinnost má léčba hypertenze u mladších pacientů.