On-line seznamování: Na VĚKU ZÁLEŽÍ

Je pravda, že čím jsou lidé starší, tím méně využívají služeb internetových seznamek? Myslí si, že se k této metodě seznamování pojí nějaké stigma, a odrazuje je používání počítačů a smartphonů?

Odpovědi na tyto otázky nemusí být tak jednoznačné, jak si můžeme zprvu myslet. Pokud mladí lidé považují on-line seznamování za jednu ze svých seznamovacích metod a považují ji za přijatelnou více než lidé vyššího věku, pak je pravděpodobné, že se využívání on-line seznamek s věkem bude snižovat. Na druhou stranu ale zřejmě platí, že se vzrůstajícím věkem se mění pohled člověka na jeho vlastní život. Teorie socio-ekonomického výběru navržená Laurou Carstensenovou vychází z předpokladu, že čím jsou lidé starší, tím více si uvědomují vlastní smrtelnost, a zaměřují se proto více na své současné než na budoucí plány. Díky tomu se také méně zabývají tím, jestli on-line seznamování může být stigmatizující, a více ho využívají.

Při zkoumání souvislosti on-line seznamování s věkem se Robert Stephure, Susan Boonová, Stacey MacKinnonová a Vicki Deveau zaměřili na tři faktory spojené s tímto typem hledání partnera, totiž na to, jak moc starší lidé internetové seznamování využívají, jak jsou s ním spokojení a zda ho vnímají jako nějakým způsobem stigmatizující. Osloveno přitom bylo sto sedmdesát pět respondentů ve věku od osmnácti do šedesáti čtyř let.

Využívání on-line seznamování

Badatelé zjistili, že starší lidé spíše odpovídají na inzeráty na internetu a že se většinou osobně setkali s někým, s kým se předtím seznámili na internetu. Dále se ukázalo, že počet odeslaných zpráv i doba strávená na internetových seznamkách vzrůstá s věkem respondentů. Také byla odhalena mírná souvislost mezi věkem a typem vztahu, který lidé při on-line seznamování hledají.

Starší lidé pravděpodobněji vyhledávají buď vážné vztahy, nebo sexuální partnery. Výzkum též ukázal, že starší lidé se při on-line seznamování chovají upřímněji a otevřeněji.


Placená zóna

Zuzana Daňková.