Online archiv

Vydání: 5/2017

Efekt přihlížejícího

Taťána Nováková a Zuzana Daňková., 5/2017
Představte si následující situaci: Nakupujete v obchodním centru a najednou vidíte ženu, která zničehonic upadne a začne se třást. Co bude následovat?

Už máte svého terapeuta?

5/2017
JIHOČESKÝ KRAJ

PORADNA

Pavel Pavlovský, 5/2017
Mám delší dobu problém s impulzivním nakupováním, něco vidím a musím to mít nebo si to objednat v e-shopu. Mám u toho příjemné mrazení a těším se, až budu danou věc mít doma. Je jedno, kolik to stojí. Trvá to už několik let (asi 3 roky), zatím se nám to s manželem dařilo finančně zvládat. Manžel se mě několikrát snažil krotit ve výdajích, bezvýsledně. Nyní jsem na rodičovské, příjmy klesly a začínáme se zadlužovat. Doufala jsem, že po narození dcery to budu zvládat, ale nepovedlo se. Nakupuji dál. Prosím vás o radu, jak se chovat. Nela

AD: PSYCHOANALYTICI V AMERICE - K ROZHOVORU S OLGOU MARLINOVOU

red, 5/2017

Utrpení mladého alkoholika

Matyáš Zrno, 5/2017
Na začátku byl e-mail. Mladý muž, říkejme mu třeba Petr, v něm obsáhle popisoval své bohaté zkušenosti s protialkoholní léčbou. Zkušenosti, které považoval v podstatě za ztrátu času. Postupy v léčebnách (správně v oddělení léčby závislostí) byly podle něj zkostnatělé a k ničemu.

Je možné bdít ve snu?

EVA KUBOVÁ, 5/2017
Už Sigmund Freud se pokoušel přijít snům na kloub. A po něm následovala řada dalších. Pokusy o vyluštění záhady snů byly tu více, tu méně úspěšné. Jedny z nejzajímavějších výsledků přinesl výzkum tzv. lucidních snů.

Postižení v pravěku: BYLI BEZ ŠANCE?

Vlaďka Tylšarová, 5/2017
Bylo v pravěku místo pro lidi s postižením? Nebyli v drsné společnosti lovců a sběračů prostě zavrženi a ponecháni vlastnímu osudu? Často jistě ano, ale v mnoha případech jedinec přežil díky pomoci druhých osob. Archeologům se podařilo některé životní příběhy po desítkách tisíc let rekonstruovat.

CHOVEJ SE SLUŠNĚ, někdo se dívá

Jaroslav Petr, 5/2017
Moderní společnost je existenčně závislá na tom, že lidé dodržují základní pravidla. A jejich respektování si dokáže vynutit rozsáhlým aparátem: armádou a policií, ale také finančními úřady, soudy a dalšími institucemi. Tento donucovací aparát chápeme jako pilíř naší civilizace, ale jeho historie je relativně krátká. Jak si lidé vynucovali dodržování pravidel pro vzájemnou spolupráci v dobách, kdy žádný takový aparát neexistoval? Odborníci se shodují, že významnou roli sehrávalo náboženství.

Psychologie NA TALÍŘI

Erika Hyblerová, 5/2017
Čokoláda pro duši

Tři otázky pro Simona Weissenbergera

Taťána Nováková a Zuzana Daňková., 5/2017
Americký doktorand psychologie Simon Weissenberger se svým vedoucím, docentem Radkem Ptáčkem z První lékařské fakulty, realizuje v Praze projekt Philipa Zimbarda „Heroic Imagination Projekt“ („Projekt hrdinské představivosti“). Na konci května proběhne první školení lektorů - zeptali jsme se tedy Simona, o co v projektu jde a co je jeho cílem.

3x TIP

Zuzana Daňková., 5/2017
1 AKCE

STRES, EMOCE, BAŽENÍ A PANÍ HEDVIKA

Nešpor, 5/2017
Stres, silné emoce i bažení po všem možném lze zvládat stejnými nebo podobnými prostředky. Zde uvedu jednoduchý a názorný příklad. Tím je hloupý úsměv.