Postižení v pravěku: BYLI BEZ ŠANCE?

Bylo v pravěku místo pro lidi s postižením? Nebyli v drsné společnosti lovců a sběračů prostě zavrženi a ponecháni vlastnímu osudu? Často jistě ano, ale v mnoha případech jedinec přežil díky pomoci druhých osob. Archeologům se podařilo některé životní příběhy po desítkách tisíc let rekonstruovat.

Před našima očima tak mohou symbolicky defilovat Nandy, který trpěl skoro vším, čím jde, neandrtálec trpící postižením mozku i trpaslík z jeskyně v Romitu v Itálii.

Malý, ale náš…

Trpaslík z Romita žil v období 11 150 př. n. l. a trpěl nanismem (člověk vyroste do výšky přibližně 130 cm).

Zemřel přirozenou smrtí v období dospívání a do hrobu byl uložen se ženou, která byla přibližně o dvacet let starší, pravděpodobně matkou. Uložení do společného hrobu s matkou či pečovatelkou naznačuje blízký vztah a lze usuzovat, že žena o „trpaslíka“ pečovala. Díky nalezeným kosterním pozůstatkům víme i o našich předcích s podobnou chorobou - achondroplázií (nápadně krátké, zakřivené, avšak normálně široké kosti). Nejvíce jedinců s touto vadou žilo v Egyptě.

Dalším důkazem o existenci postižených v pravěku je nález z doby přibližně 2500-500 let př. n. l. (doba bronzová) na Krymu a v Německu. Jde o tzv. neandrtálce ze Staroselje na Krymu a neolitické dítě ze Seeburgu v Německu.

Trpělo hydrocefalem, což je patologické nahromadění mozkomíšního moku v mozkových komorách. Úmrtnost lidí s touto diagnózou je přibližně 50 % do pátého roku života, pokud se jim nepomůže chirurgickým zákrokem, který v pravěku pochopitelně nepřicházel v úvahu. U většiny nálezů s hydrocefalem lze určit věk úmrtí právě kolem pátého roku života. Zjevně se tedy o ně někdo staral, a to až do jejich přirozené smrti. Další vývojová vada - mikrocefalie - se projevuje normálním růstem, ale nápadně malou mozkovnou. Dva nálezy s diagnózou mikrocefalie byly určeny věkově na 57 let a druhý nález v rozmezí 30-40 let. Mezi hlavní symptomy mikrocefalie přitom patří psychomotorická a mentální retardace. Jinými slovy: takový jedinec by bez pomoci nepřežil.

Z hlediska vrozeného postižení kloubů je zajímavé uvést jedince s vrozenou luxací kyčelního kloubu. Ta je v dnešní době poměrně běžná a diagnostikuje se již po narození. Při správné terapii se tělesné postižení nemusí rozvinout, ale to lze v pravěku jen těžko očekávat. Je pravděpodobné, že takto postižený jedinec minimálně dosti obtížně chodil.

Důležitým smyslem v životě člověka (zvláště pravěkého, odkázaného na lov) je nepochybně sluch. A i pro toto postižení existují archeologické nálezy. Například pět případů unilaterální atrézie zevního zvukovodu, tedy jednostranné poruše sluchu, u prehistorických lidí v oblasti dnešního Peru.


Placená zóna

Vlaďka Tylšarová