Psychologie NA TALÍŘI

Čokoláda pro duši

Fascinuje nás a poutá odnepaměti. Na náš mozek působí hned několika vlivy. Vyvolává v našem těle chemické procesy, které spouští v našem mozku, potažmo celém těle. Pro spoustu lidí představuje lék na špatnou náladu, jiní si jí vynahrazují různé emoce.

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek, která se získávají z tobolek - bobů tropického kakaového stromu. K nám se dostává v nejrůznějších podobách. Při výběru určitě berte v potaz kvalitu.

Preferujte čokoládu s vysokým obsahem kakaa oproti její mléčné variantě. U ní přijímáte hlavně bílý cukr a nezdravé tuky. Tak se ani při redukčních dietách nemusíte vzdát odměny v podobě čokolády. Ale všeho s mírou! Když už si čokoládu prostě musíte dát, tak maximálně 2 kostičky alespoň osmdesátiprocentní čokolády.

Není divu, že i vědci se zaobírají jejími vlivy na lidský mozek a duševní stav. Působí na mozkovou činnost, zlepšuje duševní pohodu a zmírňuje emocionální výkyvy. Je zdrojem spousty vitamínů a minerálních látek. Obsahuje například theobormin, alkaloid, který má podobné povzbuzující vlastnosti jako kofein. Díky obsaženým flavonoidům bývá poukazováno na pozitivní vliv na krevní tlak. Působí antioxidačními účinky, které i zlepšují paměť a schopnost se učit. To ví každý student, který se ve zkouškovém období „futruje“ čokoládou dlouho do noci. Zároveň uvolňuje endorfiny, které dobře bojují s bolestmi hlavy, a serotonin, který je dobře znám pro svůj pozitivní vliv na náladu.

***

ČOKOLÁDOVO-KAKAOVÝ DORT Z ČERVENÝCH FAZOLÍ A MRKVE

Ingredience na korpus:

* 1 plechovka červených fazolí -propláchnout

* 2 mrkve - nastrouhat

* 1 bílek

* 2 lžíce medu a sladidlo PECVA

* cca 60 ml vody (dle hustoty těsta)

* 60 g kakaa APINAT

* 40 g ovesné mouky

* 1 lžička skořice

* 1 lžička sody

* špetka soli

Postup: Připravené suroviny na korpus společně rozmixujeme a středně husté těsto nalijeme do formy (o průměru 20 cm) vymazané kokosovým olejem. Pečeme asi 20-25 minut na 180 °C.

Ingredience na krém:

* 2 nízkotučné tvarohy

* 1 bílý jogurt

* 3 lžíce kakaa APINAT

* 40 g hořké čokolády

* 1 čokoládový pudink SLIMBEL

* 50 g lískových ořechů

* sladidlo PECVA

Postup: Tvarohy smícháme s jogurtem, přidáme pudink, kakao, nasekanou čokoládu a lískové ořechy. Krém necháme vychladit a poté jím potřeme upečený korpus.

O autorovi| Erika Hyblerová, Připravila výživová poradkyně NATURHOUSE ve Zlíně

Erika Hyblerová