STRES, EMOCE, BAŽENÍ A PANÍ HEDVIKA

Stres, silné emoce i bažení po všem možném lze zvládat stejnými nebo podobnými prostředky. Zde uvedu jednoduchý a názorný příklad. Tím je hloupý úsměv.

1 STRES: Moderní svět je složitý. Jednou si paní Hedvika postěžovala odborníkovi na informační technologie: „Můj počítač se chová divně!“ Ten ji uklidnil: „Divně se chovají všechny počítače.“ Je pochopitelné, že se vy, já i paní Hedvika dostáváme do nesnází.

Chce se od nás, abychom to či ono vyřešili, jenže nevíme jak.

Pocity trapnosti působí stres a nepohodu. To oslabuje rozumové schopnosti. Naděje, že zavařený mozek něco vymyslí, je malá.

Asi taková, jako že na severním pólu vykvetou sněženky.

Co teď?

Záchrana existuje. Tou je hloupě se usmát! Člověk se uklidní a možná na něco přijde. A když ne? Pak nás budou druzí považovat za neschopné, ale sympatické. Je to lepší než vypadat jako zmatený a zakaboněný Krakonoš.

2 EMOCE: Paní Hedvika má jorkšírského teriéra jménem Honzík. Někdo nazve jejího miláčka chlupatou myší.

Paní Hedvika by se mohla rozčílit nebo propadat pocitům méněcennosti. To by jí procházku s Honzíkem nezpříjemnilo. Hedvika se místo toho hloupě usměje. Uklidní se, uvědomí si, že Honzík toho nesežere tolik jako půlmetráková doga. Navíc se malí psi většinou dožívají vyššího věku. A je tu ještě další výhoda - velikost psích exkrementů úměrná hmotnosti toho kterého hafana.

3 BAŽENÍ: Paní Hedvika zatoužila po nádherné kabelce. Místo toho, aby sáhla do peněženky, tak se hloupě usmála. Hloupý úsměv je dočista zadarmo. Pak si Hedvika uvědomila, že kabelek má doma asi třicet. A proč chce tu kabelku? No přece, aby se líbila. To by chtělo místo kabelky víc chodit, cvičit jógu a necpat se na noc. Paní Hedvika usoudila, že nechce vypadat jako pytel brambor s hezkou kabelkou. A tak šla domů pěšky. To bylo také zadarmo.

Nešpor