Jaká je vaše motivace ke hře?

V rámci her jsou dost zajímavé vnitřní pohnutky, proč se her lidé účastní. Je to zajímavé hlavně z hlediska sledování dynamiky a motivace lidí v týmu. Podle těchto pohnutek můžeme rozdělit účastníky her na 4 typy. Kam patříte vy?

„Dosahovači“

se snaží být nejlepší, jde jim primárně o výhru, zaměření na výsledek a splnění cílů. Rádi se učí novým věcem, když jim to pomůže být lepší a zabodovat. Neradi prohrávají, a pokud jim není opakovaně dopřána možnost dosáhnout úspěchu, o hru ztrácejí zájem.

„Socializátoři“

se hry účastní, protože je pro ně příležitostí přijít do styku s jinými hráči. Hra pro ně není bezvýznamná, ale mnohem větší význam pro ně má nabízená mezilidská interakce, komunikace a budování vztahů.

„Objevitelé“

se zajímají především o průzkum herního prostředí a zákonitostí, které v něm platí. Rádi získávají nové informace o hře, analyzují a dávají najevo své rozsáhlé znalosti.

„Zabijáci“

rádi poškozují a zneužívají ostatní hráče, manipulují a dávají najevo, že jsou nadřazeni ostatním hráčům. I jim jde – stejně jako hráčům z první skupiny – o výhru, ale jejich ego hraje ještě větší roli, protože vyhrát znamená moc.


O autorovi| O AUTORCE: Mgr. Monika Nevolová, psycholožka, koučka, lektorka komunikace, improvizace a storytellingu, spoluautorka knihy Buďte mistry improvizace, Hackněte svůj život (nejen) pomocí technologií, autorka knih Bez výmluv, Dotýkání dovoleno, Přeji Ti krásné Vánoce a autorka vzdělávacího konceptu Umění v práci www.umenivpraci.cz.

Mgr. Monika Nevolová