Psychologie NA TALÍŘI

Ovesnými vločkami proti stresu

Když jsme podráždění a ve stresu, dost často pořádáme nájezdy na ledničku a vypleníme ji. To nás sice uklidní, ale jen dočasně. Následuje nástup ještě větší nervozity, pocitů provinění a v konečném efektu i nabírání na váze. Z toho pak plyne další nespokojenost a stres, který je potřeba zase něčím zajíst. A tak pořád dokola.

Zkuste to jinak.

Po náročném dni, nebo třeba i na jeho začátku, si dejte ovesné vločky. Hned ucítíte ten rozdíl. Dokážou totiž tělu díky obsahu sacharidů dodat pořádnou dávku energie. Obsahují vápník, draslík, hořčík, vitaminy B, vitamin E, vlákninu a spoustu dalších živin. Jejich pravidelná konzumace díky obsahu draslíku pomáhá proti momentální i chronické únavě. Oves podporuje soustředění, zvyšuje pozornost, má mírné antidepresivní účinky a příznivě působí na nervovou soustavu. Má nízký glykemický index, takže se energie do těla uvolňuje postupně. Jeho konzumace je dobrá pro lidi s náročným zaměstnáním. K tomu všemu upravuje zažívání a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Ovesné vločky jsou tak účinným regulátorem emocí a pomáhají nám proti depresivním náladám. Působí mírně sedativně, uklidňují při přepracování a pomůžou při nervové slabosti.

Martin Husák je výživovým poradcem v NATURHOUSE.

Zdravá snídaně s vločkami:

Tři lžíce ovesných vloček smíchejte s malým bílým jogurtem (s obsahem tuku do 3 %) a přidejte lžičku chia semínek a lžíci goji. Teď v chladných zimních měsících je vhodné přidat špetku skořice pro zahřátí a vyrovnání energií jednotlivých ingrediencí.

Detoxikační smoothie s vločkami:

Šest dílů špenátu, čtyři díly kiwi, jeden díl limetky, jedna lžička lněného semínka, dvě lžíce ovesných vloček a v chladných měsících špetka skořice.

Sekaná z ovesných vloček:

Smíchejte ovesné vločky, slunečnicová semínka, nakrájenou cibuli a česnek, majoránku, pepř a sůl. Ke směsi přidejte přibližně takové množství vody, jaké jste předtím dali vloček. Nechte 20 minut odstát, aby vločky nasákly vodu; mezitím vymažte zapékací mísu olejem a vysypte ji strouhankou. Směs pečte v troubě, dokud nezhnědne. Recept se dá různě doplňovat - můžete přidat sýr, zeleninu, maso, slaninu... Podávat můžeme sekanou teplou i studenou, lze doplnit okurkami nebo hořčicí.

Připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE.

Ing. Radka Baldová