Co prozrazují statusy na Facebooku?

Patříte mezi ty, kdo píší na Facebook několik nových statusů denně, nebo „postnete“ nanejvýš jednou za rok péefko? Píšete nebo sdílíte spíše informace o svém soukromém životě, nebo raději diskutujete o závažných celospolečenských problémech? To vše o vás může prozradit více, než si myslíte…

Vědci v čele s psycholožkou Tarou Marshall z Brunel University v Londýně se zaměřili na otázku, co se dá zjistit o osobnostních charakteristikách lidí na základě toho, jak často a jaké statusy na Facebooku sdílejí. A dospěli přitom k některým závěrům, které nezní příliš lichotivě - mnoho lidí na Facebooku možná především potřebuje prezentovat sama sebe a načechrat si své ego.

Slepá ulička „lajků“?

Tým badatelů do výzkumu zapojil přes pět set uživatelů Facebooku, kteří vyplňovali různé osobnostní dotazníky zjišťující míru extroverze, sebehodnocení, narcisismus, otevřenost a další rysy a zároveň udávali, jak často a o čem na Facebooku píší. Hlavní témata se ukázala rychle - lidé nejčastěji komentují své každodenní činnosti, diskutují o intelektuálních tématech, chlubí se svými úspěchy z různých oblastí a četná skupina také „updatuje“ svoje pokroky při zájmových fyzických aktivitách - zlepšení v čase nebo více uběhnutých kilometrů, výsledky zápasů a podobně.

Častěji prý updatují svůj status extroverti, kteří rádi a hojně píší o svých každodenních aktivitách, přičemž používají sociální síť především jako doplňkovou formu komunikace s přáteli. Tento závěr studie však neříká, že extroverti tráví na Facebooku více času než introverti.

Ukázalo se pouze, že introverti méně často píší nové statusy. Je ale možné, že na síti tráví stejně nebo více času než extroverti - přece jen je pro introverty facebooková komunikace o dost méně vyčerpávající než ta reálná.

Do paradoxní statusové situace se dostávají lidé s nízkým sebevědomím. Ti podle výsledků výzkumu nejčastěji píší o svých partnerských vztazích, což může být dáno tím, že jsou kvůli svému nedostatečnému pocitu vlastní hodnoty ve vztahu stále alespoň trochu nejistí a častěji o něm přemýšlejí. Navíc se zdá, že o svých vztazích napíšou na Facebook právě ve chvíli, kdy v něm cítí největší ohrožení nebo nejistotu. Jejich partneři by v takové situaci měli zbystřit… To, po čem tito lidé nejvíce touží, je vyjádření podpory a poskytnutí ujištění od svých facebookových přátel. Jenže právě toho se jim bohužel moc nedostává, protože jejich statusy mají často alespoň trochu negativní nádech (přímo nebo nepřímo vyjadřují nejistotu, strach, obavy) a taková sdělení jsou dle výzkumu obecně „lajkována“ méně než pozitivně laděné informace. Dokonce prý platí, že lidé, kteří píší příliš často o svých intimních vztazích, jsou druhými vnímáni jako méně sympatičtí. Když potřebujeme, aby nás druzí podpořili, je tedy lepší sejít se s přáteli naživo a probrat svá trápení a obavy osobně.

Placená zóna

Zuzana Daňková