PARTNER JAKO PŘÍTEL

Možná se vám to taky stalo, nebo se obáváte, že k tomu jednou dojde. Máte krásný vztah, ale časem se z něj začne vytrácet blízkost. Mezi partnery se vkrádá nevraživost a nepochopení a láska se pomalu vytrácí. Ani nevíte jak, a najednou vám připadá, že vedle sebe vidíte cizího člověka.

Pokud se nad těmito otázkami zrovna zamýšlíte, článek je přesně pro vás. Tak schválně, co si myslíte, že je nejdůležitější na vašem vztahu k partnerovi? Je to dobrý milenec, milenka? Otec/matka dětí? Máte společné záliby? Líbí se vám partner i po letech? Imponuje vám v nějaké oblasti? Jistě jsou všechny tyto body důležité, nejdůležitější však nejsou. John Gottman, významný psycholog zabývající se vztahy, tvrdil, že pokud chcete mít funkční a krásný vztah, chovejte se k partnerovi jako k příteli. Co je tím myšleno?

Kořeny důvěry

Potkali jste se někdy po letech s člověkem, kterého znáte od malička, ale dlouho jste se neviděli a najednou přeskočila jiskra? Takové vztahy bývají obvykle pevné, jelikož se jedná o člověka, kterému věříte. Kterého jste znali daleko dříve, než se z vás stali partneři. Byl to váš parťák, když jste běhali venku s ostatními dětmi, když jste měli první tajemství, když jste se vydali prozkoumávat nedaleký les a ztratili se. O takovém člověku nebudete smýšlet negativně - máte jej opravdu rádi jako přítele, ne pouze jako partnera a milence. Netvrdím, že tato důvěra vždy přeroste v lásku. Právě naopak. Většinou s přáteli z mládí zůstaneme pouze přáteli. Ale pokud se to stane, máte zaděláno na opravdu pevný vztah. A pokud jste potkali partnera až v dospělosti a rovnou navázali vztah? Nevadí, platí to samé, jen začněte budovat důvěru nyní.

Zkuste si projít následujících 5 bodů. Možná vás navedou na cestu ke zlepšení vztahu k partnerovi.

1

PŘÁTELŮM SI NESTĚŽUJEME

Možná máte pocit, že partner nedělá něco dostatečně. Že vám nepomáhá v domácnosti, že často hraje na počítači, že vám nekoupil hezký dárek k narozeninám, a nebo že vás neobdivuje jako kdysi? Cítíte se smutní a naštvaní?


Placená zóna

Radka Gottwaldová