Také pracujete s lidmi a pomáháte jim v jejich rozvoji? Chcete, aby energie a čas, jež jim věnujete, byly plnohodnotně využity? Pak je článek právě pro vás.

Představujeme vám Karty STAVY využívající všem lidem přirozené procesy imaginace a projekce, které pomáhají rozvinout proces spolupráce s klientem užitečným směrem.

Inspirací pro vytvoření Karet STAVY pro nás byla kniha Jeffreyho K. Zeiga Indukce hypnózy, teorie profesní orientace RIASEC Johna L. Hollanda a vlastní terapeutická a koučovací zkušenost s metaforami, kterými naši klienti žijí.

ZEIGOVO POJETÍ „STAVŮ“

Obecně můžeme rozlišit tři aspekty lidského prožitku - emoci, náladu a „stav“. Zatímco emoce jsou prchavé, nálady jsou v čase stálejší. Lidské prožitky, které nelze jednoduše zařadit mezi emoce nebo nálady, nazývá Zeig (2016) „stavy“. Jsou to komplexy, které zahrnují interakce, emoce, vzpomínky, nálady, postoje, přesvědčení a zvyky. Profesionálové pomáhají klientům, uvízlým v problematických (maladaptivních) „stavech“, vstupovat do adaptivních „stavů“.

JOHN L. HOLLAND A TEORIE RIASEC

Teorie profesní orientace vychází z předpokladu, že lidé mají sklon vybírat si zaměstnání, které odpovídá jejich vlastnostem, schopnostem, dovednostem, znalostem, hodnotám a tomu, jací jsou, co umějí a co chtějí. Každý z nás má sklon preferovat povolání patřící do jedné či více oblastí z šesti typů, které popsal americký psycholog John L. Holland: R - řemeslný, I - vědecký, A - umělecký, S - pečující, E - vůdčí, C - úřední.

V JAKÝCH KONTEXTECH PRÁCE LZE KARTY STAVY VYUŽÍT?

Psychoterapie a psychologické poradenství, sociální práce -navázání vztahu s klientem a usnadnění komunikace, podpora procesu uvědomění, přizvání ke konstruktivnímu přemýšlení, tvorba zakázky, nastavení cíle spolupráce, proměna problematických stavů v pozitivní, mapování zdrojů, úspěchů, zvládání, konstruování budoucnosti, práce s emocemi.

Kariérové poradenství a rozvoj kariéry - volba pracovního zaměření, sebepoznání, analýza pracovního potenciálu a kompetencí, ověření profesní orientace dle teorie RIASEC, formulace silných stránek a prostoru pro rozvoj, ujasnění životních priorit skrze symbolické obrazy, plánování kariéry.

Koučování a HR - osobní rozvoj, konstrukce budoucnosti, práce s vizí a kotvení v žádoucím stavu, škálování, stanovování akčních kroků, tvorba osobní/týmové/firemní SWOT analýzy, výběrové pohovory a Assessment centra, hodnotící pohovory a poskytování zpětné vazby.

Pedagogická a lektorská činnost - práce se skupinou od úvodního naladění, sběru očekávání, přes mapování týmových rolí až k závěrečnému hodnocení kurzu, podnícení kreativity klientů, vedení třídnických hodin, projektového vyučování a práce s průřezovými tématy, sdílení emocí a prožitků v bezpečném prostoru projekce a z disociované pozice.

SOUČÁSTÍ SADY KARET STAVŮ JE:

* 36 karet stavů, které lze využít také pro hru Kariérní kvinteto

* 6 karet s popisy dle profesní orientace RIASEC a s příklady vhodných pracovních pozic

* 5 karet s popisy stavů - problémových i pozitivních k terapeutické a rozvojové práci s klientem

* 1 karta s názvy základních emocí

* Pexeso - 36 dvojic stavů

* Manuál s nabídkou technik využití v různých kontextech práce s klientem

***

Literatura: ZEIG, J. K. (2016). Indukce hypnózy. Brno: Emitos

Karty si můžete zakoupit v CETERAS - Centru terapeutických služeb v Brně a v Ostravě a na webu http://ceteras.cz/


O autorovi| PhDr. Sylvie Navarová, psycholog, kouč (nahoře) PhDr. Jana Zouharová, Ph. D., psycholog, kouč (dole) Autorky článku působí v CETERAS - Centru terapeutických služeb, z. s. a Škole manažerského rozvoje s. r. o.

PhDr. Sylvie Navarová, psycholog, kouč (nahoře) PhDr. Jana Zouharová, Ph. D., psycholog, kouč (dole)