Koho milují zlatokopky

„Miluje mě, nebo moje peníze?“ Tuto otázku si musí klást každý bohatý člověk, o kterého projeví zájem sympatický protějšek. Jenže poznat novodobého zlatokopa či zlatokopku není vůbec tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Doba totiž značně pokročila…

Pod slovem „zlatokopka“ si představíme člověka, který se angažuje v partnerských vztazích nikoli z romantických pohnutek, nýbrž za účelem získání peněz či moci. Snad mi odpustíte, že budu o zlatokopkách psát v ženském rodě. Zatímco zlatokopka totiž patří mezi tradiční umělecký archetyp, který se objevuje v literatuře, divadle i filmu, pod pojmem zlatokop si představíme spíše ostříleného muže z románů Jacka Londona někde na Klondiku. Zatímco v minulosti svůdkyně obvykle představovaly jednu z překážek, jimž musí hlavní hrdina čelit, aby získal svou vyvolenou, v současnosti již takové ženy často nejsou považovány za odsouzeníhodné. Prostě vyznávají světonázor, jenž do dnešní společnosti už jaksi patří. Co přesně o nich ale víme?


Odvěký princip?

Zakladatelka belgické seznamky pro bohaté Inga Verbeeck chce svým klientům nabídnout jen to nejlepší. Její agentura se překvapivě více stará o ženy – zhruba 60 procent klientely představují bohaté dámy, jež se snaží nalézt svůj ideální protějšek. Tato seznamka však nenabízí jen „dohazování“, tedy vyhledání a představení potenciálního partnera. Zároveň své klienty učí, jak být v otázkách lásky úspěšnější. Za což si samozřejmě nechá dobře zaplatit. Je takový přístup vůbec v pořádku? Legislativně samozřejmě ano, eticky už je to horší…


Falešná realita?
V minulém čísle jsme psali o fenoménu reality show. Vzhledem k tomu, že v zámoří existují příslušné pořady téměř na veškerá témata, nejspíš vás nepřekvapí, že i o zlatokopkách vznikla regulérní show – a ne jedna. Zřejmě nejvýrazněji se však zapsala do dějin hned ta první s všeříkajícím názvem Who Wants to Marry a Multi-Millionaire? (Kdo si chce vzít multimilionáře?) O srdce a bankovní konto bohatého Ricka Rockwella se ucházela padesátka dívek, které se před ním promenovaly v plavkách a odpovídaly na otázky. A to vše, aniž měly ponětí, o koho se přesně jedná – věděly jen (pro ně nezanedbatelný) fakt, že hluboko do kapsy vážně nemá. Rockwell si nakonec vybral zdravotní sestřičku, kterou si na konci tohoto šíleného pořadu okamžitě vzal za ženu. Pouhých pár měsíců po svatbě však žena požádala o anulování sňatku. Tomuto páru se tedy Amora obelstít nepodařilo.

Ačkoli se spousta z nás chce cítit morálně na výši, zlatokopecké sklony máme vlastně všichni. Jsou totiž založeny na jednoduchém principu – snaze rychle a s minimem úsilí zbohatnout. Vždyť na tomto základě částečně stojí i onen slavný koncept amerického snu. Ten sice v nejčastěji zmiňovaném případě zahrnuje i tvrdou dřinu, avšak hlavní je přece jen zbohatnutí; jaké metody k tomu využijete, to už je tak trochu vedlejší. Nejcennějším výstupem je úspěch.

Placená zóna

MOJMÍR SEDLÁČEK