Online archiv

Vydání: 2/2018

Koho milují zlatokopky

MOJMÍR SEDLÁČEK, 2/2018
„Miluje mě, nebo moje peníze?“ Tuto otázku si musí klást každý bohatý člověk, o kterého projeví zájem sympatický protějšek. Jenže poznat novodobého zlatokopa či zlatokopku není vůbec tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Doba totiž značně pokročila…

Etiketa je životní styl!

Matyáš Zrno, 2/2018
Jít na rozhovor s mistrem etikety Ladislavem Špačkem je trochu jako jít na první rande. Jsem správně oblečen? Neudělám faux-paux při stolování? A nepřicházím pozdě? Přicházím. Ale jen o tři minuty. A mou omluvu pan Špaček utne v zárodku. „Já jsem vás sem pozval, takže je slušné přijít o pár minut později. Na návštěvu také nechodím přesně, abych hostitele zastihl, jak si manželka teprve vyčesává vlasy a manžel uvazuje kravatu.“

Drastické diety – dálnice od kil (nejen) k vráskám, plešatění a lámavosti nehtů

Kateřina Cajthamlová, 2/2018
Moje moudrá babička mi kdysi říkala: ke stáru si každá žena musí bohužel vybrat: buď kila, nebo vrásky. Na tuhle babiččinu větu si často vzpomenu, když vidím rozjásané vyhublé, pobledlé a vrásčité dietáře, kteří se chlubí rychle – a často drasticky – shozenými kily. Je mi jich vlastně líto.

Děti, nebo dospělí? Facebook to nezajímá

MOJMÍR SEDLÁČEK, 2/2018
Jak se stavíte k tomu, že malé děti mohou používat sociální sítě? Nová legislativa to totiž výrazně ulehčuje. Zaprodaly evropské vlády děti Facebooku?

Mozek teenagerů – neřízená střela?

Jaroslav Petr, 2/2018
Znají to všichni rodiče. Adolescenti bývají impulzivní, nejednou nebezpečně riskují a nepořídíte s nimi po dobrém ani po zlém. Možná je ale na místě více pochopení. Nevyrovnané, impulzivní a často i riskantní chování teenagerů bylo dříve připisováno rozkolísané hladině hormonů během dospívání. Co když za to ale může nedokončený vývoj jejich mozku?

Druhá šance na štěstí

2/2018
Snad každý z nás si přeje být šťastný. A ke štěstí patří i milující partner, děti, rodina. Najdeme někoho, koho milujeme a s kým chceme být na celý život v dobrém i zlém. Ale co když to pak prostě nevyjde? Z různých důvodů se náš svět, naše rodinné štěstí, zhroutí. Vše, v co jsme doufali, pro co jsme žili, je pryč.

Editorial - 2-2018

Matyáš Zrno, 2/2018

Povaleči, nebo hypervýkonní jedinci?

Ivana Křížová, 2/2018
„To je dneska mládež! Nic nedělají, poflakují se okolo a jen by chtěli všechno, co vidí.“ Rozhovory rozhořčených starších dam si jistě vybaví leckdo. Ale jací jsou skutečně dnešní mladí lidé? Kam zařadit třeba vysokoškoláky, kteří studují více studijních programů najednou, případně kombinují studium a plný úvazek v zaměstnání?

Když „ne“ znamená opravdu „ne!“

Matyáš Zrno, 2/2018

Infografika: Jakou váhu mají valentýnské dárky?

-red-, 2/2018
Pro někoho zhůvěřilý svátek konzumu, pro jinému příležitost k příjemně stráveným chvilkám s partnerem. Ať máte vůči svátku zamilovaných jakýkoli postoj, měli byste dobře zvážit, jaké signály tím směrem k protějšku vysíláte. Takže – co se vyplatí vašemu partnerovi pořídit na Valentýna?

Soustřeďte se

Iveta Kučerová, 2/2018
Máte pracovat, ale myslíte na večerní rande. Až budete na rande, budete myslet na nedokončenou práci. Znáte to? A chcete přestat prokrastinovat? Na konferenci „Co ví věda o zdraví?“ o tom mluvil Lukáš Hána, konzultant kritického myšlení a všímavosti, spoluautor kurzu kritického myšlení na VŠE v Praze a zakladatel projektu www.krimys.cz.

Kognitivní heuristiky – aneb jak zjednodušujeme svět kolem nás

2/2018
Lidské vnímání a poznávání není dokonalé, často dokonce velmi nepřesné a plné chyb. Co za to může? Jedním z konstruktů sociální psychologie, které se nesprávnost poznávání snaží vysvětlit, jsou kognitivní heuristiky. Co si pod tím představit? Jednoduše takové poznávací zkratky.