Máte pracovat, ale myslíte na večerní rande. Až budete na rande, budete myslet na nedokončenou práci. Znáte to? A chcete přestat prokrastinovat? Na konferenci „Co ví věda o zdraví?“ o tom mluvil Lukáš Hána, konzultant kritického myšlení a všímavosti, spoluautor kurzu kritického myšlení na VŠE v Praze a zakladatel projektu www.krimys.cz.

Co vám pomáhá soustředit se?

Pozornost začíná tím, že si nastavíme základní pracovní podmínky. Souvisí s pestrostí činností a motivací, s tím, zda se posouvám či zda mám problémy s rozhodovací paralýzou. Právě tak je důležité umění odpočívat, dostatek spánku, pohyb, výživa a praktikování meditace.

Jde o vědomé plánování pracovního dne, tedy i o zařazení přestávek – ještě předtím, než se unavíme. Dalším principem je pozornost co nejméně rozmělňovat. V případě tzv. multitaskingu vzniká iluze, že je člověk produktivní, ale opak je pravdou. Používám nástroj pomodoro (doporučuji např. aplikaci Clearfocus), v němž si nastavíte čas 25–50 minut a naplánujete přestávky. V kratších úsecích se lépe soustředíte.

Důležité je nastavit si upozornění – například u e-mailové pošty – tak, aby se k vám informace nedostávaly v době, kdy si to přeje někdo jiný, ale když to dovolíte vy. Nejlepší je e-mail úplně vypnout a vyřešit poštu třeba během hodiny najednou. Záměrem je stát se pánem toho, jaké informace přijímáte a kdy.

Při přednášce jste zmiňoval studii harvardských psychologů s názvem Wandering Mind Is an Unhappy Mind. Souvisí s tím, že lidé na rozdíl od zvířat stráví mnoho času tím, co se stalo v minulosti a co se stane nebo nestane v budoucnosti.

Studie probíhala pomocí speciální telefonní aplikace a vyhodnotila odpovědi na tři otázky: Jak jste spokojený? Na co myslíte? Co právě děláte? Zjistila, že lidé stráví v průměru 47 % času myšlením na něco jiného než na to, co dělají. Důležité je, že v době, kdy se soustředíte, jste nejspokojenější. Nejde jen o efektivitu práce, ale i o spokojenost.


Placená zóna

Iveta Kučerová