Editorial - 2-2018


Milé čtenářky a čtenáři,


co v únorové Psychologii dnes doporučit vaší pozornosti? Určitě rozhovor s mistrem etikety Ladislavem Špačkem. Dýchne na vás z něho noblesa a elegance starých časů, kdy všichni věděli, co si kdy vzít na sebe a jak se ke komu chovat. Pravý opak dnešní bezradnosti. Pro mě byl rozhovor tím zajímavější, že pan Špaček neváhal a pravidelně mě upozorňoval na drobné nedostatky v mém chování. Inu, člověk se má stále co učit…


Nebylo by to únorové číslo, abychom se nevěnovali i vztahům. A tentokrát pozitivně – v článku o tom, že druhá šance na štěstí existuje. I když to není snadné. Jestli je to správné valentýnské téma i psychologie zlatokopek, je sice na zvážení, ale rozhodně si článek o nich nenechte ujít! Dozvíte se třeba, jak to vypadá v takové akademii pro zlatokopky. Máte doma „neřiditelného“ puberťáka, který jako by ani netušil, co je to pud sebezáchovy? Jaroslav Petr ve svém článku o vývoji mozku teenagerů vysvětluje, že za to vlastně ani nemůžou. Snad vás to uklidní… Známá popularizátorka zdravé výživy Kateřina Cajthamlová zase připomíná starou pravdu „buď kila, nebo vrásky“. Neboli: drastické diety se na vás podepíšou.  


Facebook používá skoro každý a asi tušíme, že je to dobrý sluha, ale zlý pán. Obzvláště, když jde o děti.  Podle nové evropské legislativy budou už třináctileté děti moct odsouhlasit sdílení svých dat Facebookem a dalšími propojenými službami (a že jich je…). Dozvíte se, jaké to může mít důsledky. 


O markýzi de Sade jste jistě už slyšeli, ale jen málokdo jeho díla opravdu četl. Ani to nezkoušejte – vše podstatné o jeho nejznámějším díle 120 dnů Sodomy se dozvíte v článku o tomto snad nejextrémnějším díle světové literatury.  


Nenechte se otrávit volbami a užijte si Valentýna! 


Matyáš Zrno


Matyáš Zrno