Editorial 3/2018

Milé čtenářky a čtenáři,

toto číslo otvíráme rozhovorem s legendou české (a německé) psychologie paní Jiřinou Prekopovou, která se proslavila knihou Malý tyran, vydanou v roce 1988.  S vitální osmaosmdesátiletou dámou jsme si povídali nejen o jejím životě, ale i tom, čemu jej věnovala – vztahům mezi lidmi, rodiči a dětmi, muži a ženami.Byl to jeden z těch rozhovorů, na které člověk jen tak nezapomene.

Oddychneme si u tématu, které  se věnuje postavám filmových psychologů a psychiatrů. A uvědomíme si, jak často jsou filmoví „psychouši“ vykresleni jako cvoci nebo rovnou tak trochu sadisti. Člověk aby se k nim po zhlédnutí některých filmů bál jít…

Když jsme mluvili o legendě, jakou je paní Prekopová, zmiňme ještě legendu nastupující, byť převážně v anglosaském světě. Kanadský psycholog Jordan Peterson je hitem YouTube, videa s ním získala už 150 milionů kliknutí. Stejně jako Prekopová čelila nepochopení, když poprvé kritizovala příliš liberální výchovu dětí, nemá to ani Peterson jednoduché, když kritizuje příliš „měkkou“ generaci dnešních miléniálů, hlavně mužů.

Osobně mě ale nejvíc z celého čísla pobavil článek věnující se praxi personalistů při přijímání nových zaměstnanců pro velké firmy. I když je to spíš k pláči. Pokud jste něčím takovým museli procházet, upřímně vás lituji…

A co máme „na skladě“ dalšího:  Pokud vás nebo někoho z vašich blízkých postihl únavový syndrom, určitě oceníte důkladný popis tohoto rafinovaného zabijáka energie, který řada lékařů ještě odmítá brát na vědomí.  V reportáži z Broumovského kláštera se dozvíte, že za meditací nemusíte jezdit do Indie. A psycholožka Naďa Bartošíková vysvětlí, jak moc se dnešním dětem zmenšil jejich prostor a jaké to má následky.

Přeji inspirativní čtení!

MATYÁŠ ZRNO