Stále více žen na prahu čtyřicítky bilancuje a přemýšlí o tom, zda je to, čeho dosáhly, dostatečně uspokojuje, a zda jsou připraveny na zásadní změny.

Některé se nechtějí vzdát stávajícího stylu života. Zkrátka jim vyhovuje. Jsou soběstačné, nezávislé a mohou se rozhodovat samy za sebe, co v příštích dnech a měsících podniknou. „Nechci žít jako moje matka, která po práci doma ještě vařila a uklízela, aby byli druzí spokojení. Sama spokojená nebyla, byla smutná a unavená,“ říká Jana (42) a nehodlá na tom nic měnit.  Na dítě se stále necítí připravena, má pocit, že by se musela něčeho pro ni zásadního vzdát.

Nechci dítě

Je na postoji Jany něco špatně? Určitě není, pokud se cítí dobře, má partnera, který jí vyhovuje, a nic jí nechybí. Je to její rozhodnutí. Otázkou je, jak se Jana bude cítit za deset let. Možná že partner pod vlivem nějakým okolností zatouží po rodinném krbu a pocitu sounáležitosti, který si pamatuje ze svého dětství, kdy měl kolem sebe mámu, tátu i sourozence.  Je možné, že partner odejde za někým, kdo mu tuto představu naplní. Jana pak zůstane sama a ona ani nikdo jiný teď nemůže s jistotou vědět, jak se se situací vypořádá. Je ale také možné, že si pořídí domácího mazlíčka, bude se nadále profesně realizovat a svobodomyslně si užívat života. Nemusí být nutně nešťastná.

Většina žen se na konci bilancování přikloní k tomu, že by přece jen bylo dobré stálého partnera a děti mít. Minimálně jedno dítě. Cítí se dostatečně vyzrálé, zabezpečené a tuší, že by jim jednou něco zásadního chybělo. Někdo, kdo jim přinese radost, smysl a jinou dimenzi života, a také společník v pozdějším věku.

Pokud mají to štěstí, že mají po boku partnera nebo manžela, který chce to samé nebo ženě vyhoví, aby se cítila naplněná, mají velkou šanci. I přes nesporná rizika spojená s pozdním mateřstvím je početí zdravého dítě malým, ale ne nemožným zázrakem.  

Bohužel je ale mnoho žen, které muže, se kterým by mohly otěhotnět, nemají. „Podnikla bych vše pro to, abych měla rodinu,“ říká Petra (39). „Můj dlouholetý vztah se rozpadnul a já začínala ve 38 znovu. Vím, že se dokážu o dítě postarat i sama, problém ale je, že nemůžu žádného vhodného muže najít, a to nejsem přehnaně náročná.“ 

Placená zóna

Charlotte Benátská
Charlotte Benátská