Jak „přežít“ jarní alergie…

Zatímco většina z nás se po dlouhé zimě nemůže dočkat provoněných jarních dnů, lidé s polinózou, tedy alergií na pyly, které čeká rýma, kýchání, svědění a pálení v nose i v krku, se příliš netěší a nakupují zásoby kapesníčků. Na co by měli alergici nebo rodiče malých alergiků myslet?


Alergie je přehnaná, nepřiměřená reakce imunitního systému organismu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí. Je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu. Jde tedy o nepřiměřenou reakci imunitního systému na neškodné látky v okolním prostředí.


„Podle zveřejněných průzkumů se u nás za posledních sto let zvýšil počet alergiků z půl procenta populace na 40 procent! Alergií trpí každý druhý Evropan. Podle Světové zdravotnické organizace alergická onemocnění drží čtvrté místo nejčastěji se vyskytujících onemocnění na světě,“ uvádí se na webu mojezdravi.cz.

Čtěte dále


Když tělo bojuje samo se sebou aneb Alergie u dětí 
https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/96344/kdyz-telo-bojuje-samo-se-sebou-aneb-alergie-u-deti



Sezonními alergiemi u nás trpí asi patnáct až dvacet procent populace. Většinou se alergické reakce objeví v období od předškolních let do asi dvacátého roku života, ale můžou člověka postihnout v jakémkoli věku. Jaké jsou rizikové faktory pro rozvoj alergií? Patří mezi ně genetické dispozice, kouření rodičů, věk matky při narození dítěte, úzké kontakty s domácími zvířaty v městských bytech, dlouhodobý pobyt ve znečištěném životním prostředí a podobně.


Mezi příznaky sezonní alergie patří především vodnatá rýma, pálení, slzení a zarudnutí očí. Pokud se objeví poprvé, je třeba co nejdříve vyhledat lékaře. Ten pomocí testů zjistí, který konkrétní alergen reakci vyvolává, a navrhne plán prevence a léčby. Není dobré vyšetření oddalovat – lékaři opakovaně varují, že neléčená alergie může vést až k propuknutí astmatu. Je také možné, že člověk s neléčenou alergií se postupně stane citlivým na stále více alergenů a jeho alergické reakce budou stále závažnější. Vyšetření u alergologa není bolestivé ani traumatizující, děti se ho nemusí bát.


Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová