Návod na použití muže

„Já ty muže snad nikdy nepochopím. A to i přesto, že s jedním z nich už dvacet let žiju,“ povzdechla si má kamarádka. A asi není ženy, kterou by alespoň občas nenapadla podobná myšlenka. Pokud ji napadá jen občas, pak je její vztah s partnerem blízký ideálu. Pokud ji však napadá nepřetržitě, pak někde bude patrně chyba. Možná právě v komunikaci…

Jak se tedy chovat v partnerském vztahu k tomuto živočišnému druhu, který je nám, ženám, někdy vzdálen na miliardy světelných let, po jehož blízkosti však stejně většinou toužíme? Existuje nějaký stoprocentní návod, jak s mužem dobře vycházet? Neexistuje! Jednak proto, že nic nefunguje stoprocentně, jednak proto, že každý muž je trochu jiný, a v neposlední řadě proto, že také každá žena je jiná, tudíž potřebuje jiný protějšek.

Na co si ženy v dlouhodobějším vztahu většinou stěžují?
- Muž doma skoro nemluví.
- Muži se nechce řešit problémy, např. s výchovou dětí nebo úklidem.
- Muž nenaslouchá, když mu žena něco vypráví.
- Muž některé věci zlehčuje, popř. je vůbec nebere na vědomí.

Obecně se má za to, že muži jsou málomluvnější než ženy. Dle některých výzkumů jde však o překonaný mýtus. Mnohem více záleží na tom, zdali je dotyčný extrovert nebo introvert. Pokud si výřečná žena vezme uzavřeného muže, ten po opadnutí milostného tokání opět zajede do starých mlčenlivých kolejí. Problém však může také nastat u komunikativně sladěných partnerů v situaci, kdy žena je doma na mateřské a muž chodí do práce. Zatímco žena se nemůže dočkat, až si večer konečně popovídá s dospělou bytostí, on se v práci vymluvil a jediné, po čem doma touží, je klid, dobré jídlo a relax.

S potřebou vypnout souvisí také častá mužská neochota řešit po příchodu domů problémy typu „náš syn vyhrožoval paní učitelce tím, že zavolá na linku důvěry, protože mu nedopřála svobodu projevu“ nebo „v koupelně zase kape kohoutek“. Při troše empatie a průměrné inteligenci lze pochopit, že člověk, který přijde unavený z práce, nemá chuť se okamžitě vrhnout do zdolávání dalších problémových situací. Bude tedy nadmíru vhodné potlačit potřebu okamžitě zasypat partnera všemi negativními zprávami, jakmile se objeví ve dveřích. Většinou se vyplatí jej mile přivítat, možná jej i nakrmit (ale nepřekrmit, aby hned neusnul!) a posléze diplomaticky vyčkat na vhodný okamžik.

Má se za to, že muži, na rozdíl od žen, nejsou schopni dělat více věcí najednou, což potvrdily i vědecké studie. Ty však potvrdily také to, že obecně „multitasking“ zatěžuje mozek (nehledě na to, které pohlaví jej nosí), což se projevuje na snížené kvalitě a zpomalení výsledné činnosti. Ženy si však vedou přece jen lépe, a to v činnostech, které zvládají rutinně. Pokud žena vaří, je většinou schopna u toho hlídat dítě a ještě rozebírat s manželem včerejší detektivku. Jenže pokud muž spravuje zásuvku, tak se většinou potřebuje na tuto práci plně soustředit, tudíž poslech své drahé polovičky „vypne“. A to se jí samozřejmě velmi dotkne.

Placená zóna

Jarmila Rýdlová