Jak obejmout stres

Stres na nás zákeřně číhá na každém kroku, zatěžuje nás a je příčinou řady onemocnění. Ano, může tomu tak být, ale je to jenom polovina pravdy. Výzkumy posledních let naznačují, že stres může přinášet i mnohá pozitiva. A na čem to záleží? Hlavně na tom, jak sami o stresu smýšlíme!


Stres je reálný problém. Podle průzkumu společnosti ComPsych v roce 2017 pociťuje 59 procent zaměstnanců při práci vysokou úroveň stresu, která je spojena s podrážděností, extrémní únavou a neschopností se soustředit. Bojujeme proti stresu na všech frontách, snažíme se mu vyhýbat a zasévat do naší mysli semínka klidu: investujeme do dovolených, navštěvujeme wellness lázně, účastníme se kurzů jógy a meditace, zbavujeme se přebytečných aktivit, které věčně rozptylují naši pozornost a vytvářejí nedostatek času. Všechny tyto snahy jsou důležité, ale existují i jiné, možná radikálnější strategie: jejich základem není působit proti stresu, ale naopak spřátelit se s ním a vědomě mu udělit v životě čestné místo. Je to  výzva, ale očividně se to dá naučit. 


Bojuj, nebo uteč?


Výzkum psychologů se dlouhé roky zaměřoval na stresovou reakci „fight-or-flight“ – bojuj, nebo uteč. Při ní tělo vyplavuje hormony adrenalin a kortizol a připravuje se tak, stejně jako už v dobách lovců a sběračů, na nebezpečí ohrožující život. Při setkání se šelmou, v boji s mamutem nebo při výbuchu sopky je tato fyziologická reakce na místě a mnohým lidem už zachránila život. Jenomže v kanceláři těsně před uzávěrkou nebo v autě při dopravní špičce, kde pohyb ani není možný, je spíše na obtíž a má za následek řadu zdravotních problémů. To už ostatně dlouho víme. 


Existuje ale ještě jedna fyziologická reakce na stres. Psycholožka Shelley Taylor ji nazvala „tend-and-befriend“, tedy pečuj a spřáteluj se. Tady hraje rozhodující roli hormon oxytocin, jehož zvýšená hladina vede zvířata i lidi k tomu, aby se intenzivně starali o své potomky a hledali podporu u ostatních. Kontakt a blízkost nadále zvyšují hladinu oxytocinu v krvi – ano, to je ten hormon, který se uvolňuje, když někoho objímáme nebo se držíme za ruce. „Tend-and-befriend“ bývá často označována jako typicky ženská stresová reakce – z evolučního hlediska není totiž boj nebo útěk pro těhotné ženy nebo matky s dětmi nutně tou nejlepší možností. Naproti tomu získání podpory komunity je pro ně více nápomocné. I v dnešní době se dostane tomu, kdo se stresové reakci „tend-and-befriend“ poddá a nechá hormon oxytocin ve své krvi stoupat, mnohých výhod. Oxytocin totiž snižuje hladinu kortizolu, působí protizánětlivě, podporuje regeneraci buněk a ochraňuje tepny a žíly před nezdravým zúžením. Je tedy sám o sobě lékem na stres! 


Placená zóna

Hana Dittrich