O penisu a tenisu

Na začátku byl krátký tweet. Takový docela nevinný. O tom, že pokud se někdo prohlásí za ženu (i když je to muž a má penis) a pak závodí v ženských disciplínách, není to vůči ostatním sportovkyním tak úplně fér. Autorem tweetu byla Martina Navrátilová – naše (a po své emigraci i americká) legendární tenistka. A strhlo se peklo. Byla obviněna z netolerance a trans fobie.


Ačkoliv se nám to v naší české kotlině nemusí tak zdát, pokrok se žene kupředu zběsilým tempem. A přináší překvapení, jakých by se jeden nenadál. Martina Navrátilová jako netolerantní k sexuálním menšinám? Ze všech lidí na světě zrovna ta Martina Navrátilová, který už v roce 1981 přiznala, že je lesba, svojí dlouholetou partnerku – bývalou miss Sovětského svazu z roku 1990 Juliji Lemingovovou – poznala v gay baru a v roce 2014 si ji vzala? A vždy se angažovala v hnutí za práva lidí menšinové sexuální orientace? A označovala se za feministku? Jenže potíž s většinou různých hnutí je, že jaksi nevědí, kdy přestat. Vyrůstají nové generace, které chtějí také proti něčemu bojovat, takže se hledají stále bizarnější a bizarnější kauzy, na kterých je nutno ukázat utlačovatelskou podstatu současné společnosti. Teď jsou hitem osoby trangenderové – neplést s transsexuály! Transsexuál se narodí jako (například) muž, ale cítí se být ženou a toho také po několika letech spolupráce se sexuologem může chirurgickou změnou pohlaví dosáhnout. Transgenderoví lidé se v souladu s tezí o proměnlivosti genderové identity prostě jen identifikují s jiným pohlavím. A protože tolerance nadevše a „kdo jsme my, abychom někomu říkali“, jak se má cítit, může v pokrokových oblastech světa takový transgenderový člověk chodit třeba na dívčí záchody, ačkoliv má dva metry, sto kilo a penis. Anebo závodit za ženy. Podle několik let platných pravidel Mezinárodního olympijského výboru může totiž závodit za ženy i „žena“ s penisem. Jeden rok před soutěží ale nesmí překročit stanovenou hladinu testosteronu. Proto berou často antiandrogeny a estrogeny, aby si snížily hladinu testosteronu.


Jako třeba cyklista/tka Rachel McKinnon, který/á vyhrála mistrovství světa v dráhové cyklistice. Fotka o hlavy vyšší a o poznání silnější Rachel s dalšími dvěma cyklistkami na stupních vítězů řadu lidí přivedla k otázce, zda je to to vůči běžným ženám tak docela fér. A byl/a to právě Rachel McKinnon, kdo svou otázkou na transsportovce celou kauzu rozvířil.  Navrátilová mu/jí totiž odpověděla: „Nemůžete se jednoduše prohlásit za ženu a moci závodit proti ženám. Musejí být nějaké standardy, a mít penis a soutěžit jako žena by mělo být proti těmto standardům.“ Názor, že transženy s penisem nemají závodit v mužských disciplínách, ovšem McKinnon označila/a za transfobní a následovala sprška kritických tweetů. A protože Martina Navrátilová (jak si stěžuje i její partnerka Julie) je na sociálních sítích tak trochu závislá, dotklo se jí to. A zjevně ne málo. Postěžovala si, že desítky let boje za rovnoprávnost se asi nepočítají… Tweet nakonec smazala a Kinnonovi/é vytkla: „Možná jsi expert na všechno, co se týká trans, ale jsi opravdu odporná bytost!“


 


Matyáš Zrno