Úvodník květen

Rozhovor s ředitelem Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech Cyrilem Höschlem byl zajímavý nejen svým obsahem (díky němu vím i to, kolik má IQ a že by si rád zapálil trávu). Ukazuje také daň, kterou platíte za úspěch.


Rozhovor s ředitelem Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech Cyrilem Höschlem byl zajímavý nejen svým obsahem (díky němu vím i to, kolik má IQ a že by si rád zapálil trávu). Ukazuje také daň, kterou platíte za úspěch. Jak říká, příběh toho, kolik nervů a energie ho stálo vybudování Národního centra duševního zdraví, by vydal na knihu. Je dobré si to uvědomit, když se v člověku někdy objeví stará dobrá závist. Nic není zadarmo. A nevyspalý a unavený profesor Höschl, který kromě řízení ústavu s pěti sty zaměstnanci přednáší, píše a léčí, toho byl živým důkazem. Kromě rozhovoru s profesorem Höschlem jsme se věnovali také domácím porodům. Sešli jsme se s ředitelkou festivalu Týdnu respektu k porodu Lucií Ambrožovou. I když se někde povídá, jak jsou ty „biomatky“ zaťaté, bylo to příjemné povídání a řekl bych, že řadou jejich nápadů by se porodnice mohly alespoň trochu inspirovat. Ubylo by pak třecích ploch… Podíváme se i na to, jak přežít manželství po dvaceti letech, jaké výzvy přináší pro Češku život na Maledivách, jaké je to trpět
náměsíčností a k čemu je dobrý strach a kdy je naopak dobré ho překonat. S ředitelem bohnické psychiatrické nemocnice Martinem Hollým jsme si povídali o depresích a sebevraždách - hlavně těch jarních. Ne vždy totiž platí, že „každá babička stará je veselejší zjara.“ Náš vědecký glosátor Jaroslav Petr se zamýšlí nad tím, jak moc si máme s malými dětmi povídat, abychom řádně rozvinuli jejich schopnosti. Záleží totiž i na tom, jak s nimi mluvíme. Třeba indiáni z amazonského kmene Tsimanů s dětmi nemluví skoro vůbec, a přesto jsou v dospělosti jejich vyjadřovací schopnosti zcela v pořádku. Jak je to možné? Dočtete se v rubrice Věda…  Pokračujeme také třetím dílem seriálu příběhů z kroměřížské léčebny od doktorky Suché. Tentokrát o léčbě závislostí. Příjemné jarní čtení!

Matyáš Zrno