Když se ztratí dítě

Šok, zmatek, úzkost. A nekonečný strach. To jsou pocity, se kterými se setkává několik desítek rodičů ročně. Rodičů, jejichž děti se ztratily.

Jako máma malé holčičky na takové situace nechci ani pomýšlet, ale možná právě proto, že se mě to téma dotýká, před ním nemůžu zavírat oči. Statistiky hovoří jasně. Každý rok Policie v České republice pátrá po 10-30 dětech, které jsou v přímém ohrožení zdraví nebo života.
Když se pohřešuje dítě, dělají policisté vše, co je v jejich silách, aby se co nejdříve vrátilo v pořádku domů. Každá pomocná ruka se hodí. O detailech informují média. To ale často nestačí a lidé se o pohřešované dívce nebo chlapci dovídají až z večerních zpráv. Přitom první hodiny od zmizení jsou klíčové a s každou další minutou šance na nalezení výrazně klesá.
O tom všem na jaře 2017 diskutují dva kamarádi Martin a Petr, oba policisté. Shodují se na tom, že kdyby se do pátrání po pohřešovaných dětech již od samého začátku zapojila široká veřejnost, byla by šance na nalezení dítěte mnohem vyšší. Ale jak to zařídit, aby se každý v reálném čase dozvěděl o tom, kde a za jakých okolností se dítě ztratilo? V době, kdy všichni nosíme po kapsách telefon, se řešení přímo nabízelo – mobilní aplikace napojená přímo na policejní databázi pohřešovaných dětí, která v případě vyhlášení nového pátrání pošle uživateli upozornění. Martin a Petr získali podporu plukovníka Rybára, vedoucího odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, dali dohromady tým a s projektem mobilní aplikace, kterou symbolicky pojmenovali Echo, se přihlásili do Laboratoře Nadace Vodafone. Ta jim díky zkušeným mentorům poskytla vedení i vstupní finance,
a tak se mohli pustit do vývoje aplikace. Celý tým na projektu pracuje ve svém volném čase a zadarmo. A jak to tedy celé funguje? V okamžiku, kdy Policie ČR vyhodnotí, že je dítě v nebezpečí a vloží nový případ do databáze, dostanou všichni uživatelé aplikace Echo upozornění s fotkou ztraceného dítěte a detaily jeho zmizení. Jakmile se dítě najde, je z aplikace automaticky odebráno, a tak jsou informace o pohřešovaných dětech vždy aktuální. Aplikace je bezplatná a určena pro všechny – pro policisty, pro rodiče, kteří se asi nejlépe dokážou vcítit do náročné životní situace spojené se zmizením dítěte; nebo třeba pro řidiče autobusů či tramvají, kteří denně vídají stovky lidí. Bezpečí našich dětí se totiž týká nás všech.
Máme za sebou měsíce práce na aplikaci s kolegy z policie a s vývojáři z firmy Blueberry a úspěšnou crowdfundingovou kampaň s Nadací Vodafone, v rámci které na vývoj přispělo přes 1200 lidí. V době, kdy čtete tento článek, je již pravděpodobně aplikace ke stažení zdarma a bez nutnosti registrace pro systémy iOS i Android. Funguje bez ohledu na to, jakého máte operátora, a nezabere víc místa než 15 fotek. Pro většinu z nás to bude možná jen jedna ikonka navíc na našich telefonech, pro některé rodiče však může znamenat naději, že se jejich dítě vrátí v pořádku domů. A i kdyby se díky aplikaci Echo našlo byť jen jedno jediné dítě, bude to mít smysl.
Sledujte www.aplikaceecho.cz nebo se připojte ke komunitě na Facebooku https://www.facebook.com/ AplikaceEcho/. Protože víc očí víc vidí.